Sušené paradajky

Posledná aktualizácia: 1minúta 30 sekúnd

Krátky recept na chutné sušené paradajky

 

 

Paradajky sú veľmi chutné a obľúbené. Na prelome leta a jesene sa však stretávame s problémom, čo s bohatou úrodou. Jedným zo spoľahlivých riešeníje pripraviť si doma vlastné sušené paradajky s pomocou rúry na pečenie.


Ingrediencie:

Čerstvé zrelé paradajky (napr. San Marzano, Des Andes alebo drobné čerešňové odrody)

Jemná morská soľ

Olivový olej

Čierne korenie

Bylinky


Postup:

Rúru zohrejeme maximálne na 200 ° C. Odoláme pokušeniu použiť vyššiu teplotu na urýchlenie procesu, pretože by ste paradajky namiesto sušenia uvarili. Paradajky pozdĺžne nakrájame. Najlepšie je použiť mäsité odrody ktoré neobsahujú veľa semienok a šťavnatej dužiny. Jadierka a dužinu môžeme vybrať, trochu tým urýchlime čas sušenia, nie je to však podmienka. Nakrájané paradajky  so spodnej strany narežeme, položíme na plech na pečenie dužinou nahor tak aby sa nedotýkali. Plech je vhodné vyslať alobalom alebo papierom na pečenie, aby sa nám na plech neprilepili. Paradajky jemne posypeme soľou a plech vložíme do rúry. Paradajky budú schnúť 6 – 10 hodín. Raz za čas ich skontrolujeme, aby sme ich nepresušili. Po dokončení by mali ostať mäkké trochu pružné.

Usušené paradajky poukladáme do pripravených pohárikov na zaváranie a zalejeme olivovým olejom a posypeme čiernym korením. Môžeme pridať aj pár lístkov bazalky alebo iných byliniek podľa chuti. Poháriky uzavrieme a krátko zasterilizujeme.

Takto uskladnené paradajky používame počas celej zimy. Sušené paradajky sú vynikajúce na pizzu alebo do cestovín, šalátov či ako súčasť predjedla.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies