Zarodili cukety viac ako ste očakávali?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 25 sekúnd

Počas letných mesiacov sa záhradkári tešia bohatej úrode nielen uhoriek, paradajok či paprík. Cukety dokážu pri vyhovujúcich podmienkach prekvapiť veľkým počtom chutných plodov. Ako ich uskladniť a čo si z nich pripraviť, aby ani jedna nevyšla nazmar?

Cuketa – príbuzná tekvice plná vitamínov

Lahodné plody cukety sa skladajú prevažne z vody, ktorá tvorí až 93 % objemu. V 100 g sa okrem vody nachádza 2,9 g sacharidov, 1,47 g bielkovín, 1,08 g vlákniny a 0,3 g tuku. Cuketa priaznivo vplýva na trávenie, pomáha udržiavať krvný tlak a je vhodná aj pri chudnutí. Obsahuje vitamín A, C, K a vitamíny skupiny B. Nechýbajú ani minerály, ako sú vápnik, horčík, železo a draslík.


Skladovanie cukiet

Čerstvá cuketa vydrží pri vhodnom skladovaní v chladničke jeden až dva týždne. Odporúča sa umiestniť ju v papierovom vrecku do šuplíka na zeleninu. Pokiaľ by ste spozorovali, že začína mäknúť, čo najskôr ju spracujte.

Chcete si uskladniť cuketu na dlhšie obdobie? Plne dozreté cukety môžete skladovať v chladnej a suchej miestnosti až do februára. Ich zrelosť si ľahko overíte poklopaním na plod. Podobne ako pri tekviciach a dyniach by ste mali počuť dutý zvuk. Vyberte veľké a nepoškodené kusy s pevnou šupkou, nesmú byť hnilé ani mäkké. Pred uložením na vybrané miesto ich jemne očistite od prachu a blata. Počas zimy ich pravidelne kontrolujte, ak sa začnú kaziť, rýchlo ich spracujte.


Cukety sú vhodné na mrazenie

Ďalšou možnosťou je cukety zamraziť. Plody umyte, ošúpte a nakrájajte na kocky, môžete ich tiež nastrúhať. Následne ich umiestnite na plech s papierom na pečenie, ktorý vložíte do mrazničky. Keď cuketa zamrzne, môžete ju preložiť do pripravených vreciek na mrazenie alebo vzduchotesných krabičiek. Po opätovnom rozmrazení ju nepoužívajte do šalátov, nízke teploty menia jej štruktúru a bude mäkšia. Môžete ju však pridať do varenia.


Čo si môžete z cukety pripraviť?

Receptov, v ktorých hrá cuketa hlavnú úlohu, je nespočetne veľa. Obľúbené sú cuketové placky, cuketový chlebík či polievka. Na letných záhradných posedeniach nesmie chýbať grilovaná cuketa. Skúsiť môžete tiež cuketu plnenú mäsom alebo zapekanú so syrom. Vynikajúci je cuketový šalát a hodí sa aj k cestovinám. Fantázií sa medze naozaj nekladú, môžete ju piecť, grilovať, variť, dusiť, zapekať a vyprážať. Svoje miesto však nemá len v slaných pokrmoch. Vynikajúce sú rôzne cuketové koláče, ktoré sú vďaka nej ľahšie a šťavnatejšie. Vyskúšajte lahodné muffiny alebo rozplývavé čokoládové brownie.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies