Ako pestovať tekvicu, cuketu a patizón

Tekvica sa na územie Európy dostala z Ameriky. Z tejto zeleniny dnes na svete existuje približne 800 odrôd rôznorodej chuti aj vzhľadu. Tekvicu, patizón a cuketu môžete využiť na prípravu bezmäsitých pokrmov, príloh, omáčok i dezertov. Niektoré odrody sa pestujú kvôli zdravým a chutným semienkam, iné na okrasu. Ako si ich vypestovať vo vašej záhrade? ... Čítať viac

Zobraz:  

Zoraď podľa  

Posledná aktualizácia: 4 minúty 42 sekúnd

Odrody tekvice

Odrody tekvice sa delia na viacero skupín.

Tekvica obyčajná

Do tejto skupiny odrôd patria napríklad cukety, patizóny, tekvica olejná a okrasné tekvice. Môžete si ich dopriať počas celého leta, kedy vám rastlina poskytuje úrodu. Mladšie plody môžete spotrebovať celé. Väčšie plody po dozretí je potrebné pred spracovaním zbaviť semien. Dozreté plody sa dajú tiež skladovať.

Tekvica veľkoplodá

Táto odroda má sladšiu dužinu výraznejšej farby. Zaraďujeme sem napríklad tekvicu Hokkaido a Goliáš. Na rozdiel od tekvice obyčajnej je potrebné na zber počkať až po dozretí. Využijete ju na prípravu teplých jedál a na pečenie koláčov.

Tekvica muškátová

Tekvica muškátová má chutnú dužinu a menej semien. Známa odroda z tejto skupiny je tekvica maslová (Butternut) s jej typickou maslovo orechovou chuťou. Mladé plody tejto odrody môžete konzumovať aj surové, po dozretí z nej pripravíte grilované a pečené pokrmy.

Okrem týchto odrôd sa môžete stretnúť aj s tekvicou figolistou, ktorá sa pre výbornú odolnosť využíva na štepenie uhoriek a melónov.

Ako vysievať tekvice

Semienka tekvice môžete vysievať do pareniska alebo skleníka už v apríli. Sadenice sa dajú zo semena vypestovať aj na slnečnom mieste v interiéri. Vhodná teplota na klíčenie je 20 - 25 °C, pri nižších teplotách by semienka splesniveli. Vysievanie priamo do hriadky je preto možné až po prechodnom jarnom období s možnosťou nižších teplôt v druhej polovici mája. Ak by ste ich chceli vysiať už úvodom mája, rastlinky je bude nutné na noc prekryť plastovými fľašami alebo sklenenými pohármi.

Semená sa vysievajú do pripravených malých jamiek v riadku s odstupom približne 5 cm. Do jednej jamky vkladajte 2 – 3 semená. Medzi riadkami by mali byť vzdialenosti v závislosti od konkrétnej odrody od 80 do 200 cm.

Vysievanie cukety a patizónu

Cuketa aj patizón majú radi teplé počasie, preto je vhodné ich vysievanie až po prehriatí pôdy na 15 °C. Najlepšie budú rásť, keď sa vonkajšie teploty budú pohybovať od 15 do 30 °C. Pripravte pre ne slnečné stanovisko chránené pred vetrom. Vhodná je hlinito-piesočnatá, vzdušná pôda, do ktorej na jeseň zapracujete maštaľný hnoj alebo kompost.

Obe odrody môžete vysiať do hniezd po 2 – 3 semenách. Myslite na to, že aj cukety a patizóny majú veľké listy, preto bude medzi riadkami potrebné ponechať dostatočne veľký priestor (70 – 100 cm). Po vyklíčení nechajte ďalej rásť len najsilnejšiu rastlinku. Ak si chcete vypestovať priesady, budete potrebovať dostatočne veľké nádoby, do ktorých vložíte po jednom semienku. Po vyvinutí dvoch pravých listov môžete presádzať na záhon. Mladé cuketky budete môcť zberať už o 45 dní.

Starostlivosť

Tekvica aj cuketa či patizón sú jednoročné rastliny, ktoré si vyžadujú prekyprenú, vzdušnú pôdu s dostatkom živín a vlhkosti. Pôdu je vhodné obohatiť o kompost. Zavlažujte len ku koreňom, listy nekropte, boli by potom náchylnejšie na plesňové ochorenia. Najviac závlahy budú vyžadovať v prvej polovici vegetačného obdobia. V druhej polovici potrebujú menej vody.

Pri okopávaní myslite na to, že sa väčšina koreňov nachádza v malej hĺbke. Namiesto pravidelného okopávania môžete využiť aj mulčovanie pôdy, ktoré zabezpečí ochranu pôdy pred poveternostnými vplyvmi, minimalizuje odparovanie pôdy, udržiava ju v chlade aj chráni pred mrazmi.

Zber a skladovanie tekvice

Tekvice môžete zberať počas celého leta a jesene postupne, ako vám budú dozrievať. Pri niektorých odrodách môžete zberať aj mladé plody, pri iných budete musieť počkať, kým nedozrejú. Dozretú tekvicu spoznáte podľa vysychajúcej stopky. Dužina je v stave zrelosti pekne vyfarbená. Plody na skladovanie zberajte až po vyschnutí vňate. Nemali by ste ju však nechať na záhone po príchode mrazov, ktoré by úrodu mohli znehodnotiť.

Ak chcete tekvicu skladovať, nechajte ju ešte dva týždne dozrievať rozloženú vonku na slnečnom mieste alebo v interiéri. Potom uskladnite na chladnom mieste, teplota nesmie presiahnuť 20 °C. Pozor na veľkú vlhkosť, ktorú pri skladovaní vyžadujú napríklad mrkva alebo zemiaky. Tá pre tekvice nie je vhodná, mohli by začať hniť. Väčšie kusy neukladajte na seba, nechajte ich rozložené vedľa seba. Tekvica by vám mala vydržať niekoľko týždňov až mesiacov. Okrasné tekvice môžete naaranžovať v exteriéri alebo vo vnútri.

Zber a skladovanie cukety

Na jednej rastline vám narastie aj 20 plodov. Ak máte radi mladé cukety, zberajte ich raz za dva až tri dni. Pravidelným zberom zároveň podporujte dobrú úrodu. Keď si budete chcieť nechať dorásť cuketu až do dozretia, nechajte na nej 2 – 3 plody. Zároveň sa tým zastaví kvitnutie samčích kvetov. Po zbere sa ich tvorba znovu obnovuje.

Cuketu nebudete môcť skladovať tak dlho ako tekvicu. Vhodné je uskladnenie pri teplote do 12 °C. Mladé cuketky môžu už po týždni v chladničke stratiť svoju tvrdosť. Je to preto, že dužina prestáva byť taká pružná ako po odtrhnutí. Stráca tiež svoje chuťové vlastnosti. Väčšie plody po dozretí budete môcť skladovať o niečo dlhšie.


Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies