Úroda bez každoročného predpestovania? Skúste trvalú zeleninu!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 56 sekúnd

Väčšina u nás pestovaných druhov zeleniny sa radí medzi jednoročné rastliny, prípadne sa tak kvôli tuhým zimám pestuje. Každý rok je tak potrebné opätovne predpestovať nové priesady a sadiť semienka. Existujú však aj druhy, ktoré postačí vysadiť len raz. Ktoré to sú?

Špargľa

Špargľa je obľúbená trvalá zelenina, ktorá nesmie chýbať v jarnej kuchyni. Je veľmi chutná a pripraviť sa dá na mnoho spôsobov. Okrem toho je bohatá na vitamíny, minerály a iné dôležité látky. Podporuje trávenie, posilňuje nervy a bojuje aj proti zápalom.

Založenie produktívneho záhona so špargľou vyžaduje trochu trpezlivosti, no keď sa ujme, bude vám spoľahlivo produkovať úrodu niekoľko desiatok rokov. Pri pestovaní špargle zo semienka očakávajte úrodu najskôr v druhom až treťom roku. Počkať sa však naozaj oplatí, chutné výhonky priamo zo záhrady ulahodia nejednému gurmánovi.


Medvedí cesnak

Lístky medvedieho cesnaku patria medzi prvú čerstvú zeleninu, na ktorej si počas roka môžete pochutiť. Ich jemná cesnaková chuť je v kuchyni veľmi cenená a konzumujú sa čerstvé i tepelne upravené. Obsahujú značné množstvo vitamínov, majú protizápalové a antibakteriálne účinky. Podporujú trávenie, funkciu imunity a srdcovo-cievny systém.

Tradične sa medvedí cesnak zbiera v listnatých lužných lesoch skoro na jar, no pestovať ho môžete aj v záhrade. Vyhovuje mu tienisté stanovisko, ideálne pod stromami alebo kríkmi, ktoré imitujú jeho prirodzené prostredie. Sadia sa cibuľky alebo semená, a to na jeseň v októbri až novembri.


Rebarbora

Rebarbora pochádza z Ázie a v slovenskej kuchyni má svoje čestné miesto. Obľúbený je, napríklad, rebarborový koláč alebo domáci džem. Má príjemnú, sladko-kyslastú chuť a je bohatá na obsah vitamínov.

Vyhovuje jej chladné počasie a najlepšie sa jej darí na slnečnom až polotienistom mieste. Pôda by mala byť výživná a priepustná. Inak nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť. Na tom istom mieste bude rásť a prosperovať aj 20 rokov. Jej vegetačné obdobie začína pomerne skoro, zberať sa dá už od apríla. Na jedenie sú vhodné hrubé dužinaté stonky. Zelené listy sú jedovaté.


Čakanka šalátová

Ďalšou zaujímavou trvalou zeleninou je čakanka šalátová. Jej listy majú špecifickú korenistú chuť s horkým dozvukom. Je obľúbená najmä v talianskej kuchyni, chutná je grilovaná na troche oleja či ako súčasť iných jedál.

Hoci sa vo väčšine prípadov pestuje ako letnička, jej korene môžete po zbere nechať v zemi. Samozrejme iba v prípade, že ste ich pri zbere neporušili. Je potrebné ich chrániť pred tuhými mrazmi, prikryte ich čečinou alebo slamou. V ďalšom roku by mala čakanka znovu vyrásť a opäť priniesť úrodu.


Chren

Chren je cenený pre svoje antibakteriálne účinky, vysoký obsah vitamínu C a tiež výnimočnú silnú chuť. Posilňuje organizmus a pomáha aj pri liečbe kašľu spojeného so zahlienením. Najlepší je nastrúhaný čerstvý, pričom platí, že čím jemnejšie ho nastrúhate, tým výraznejšia bude jeho chuť.

Vysadiť ho môžete na jeseň alebo skoro na jar. Do zeme sa sadia koreňové odrezky, ktoré sú aspoň 2 cm hrubé a 10 cm dlhé.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies