Pestovali ste už rebarboru?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 44 sekúnd

Aj vám sa zbiehajú slinky, keď si predstavíte domáci rebarborový koláč starej mamy? Rebarbora je tradičná rastlina, ktorá má svoje významné miesto i v modernej kuchyni. Cenená je pre svoju výnimočnú chuť a priaznivé účinky na zdravie. Viac o nej si povieme v nasledujúcom článku.

Trvalka, ktorej nevadia mrazy

Napriek tomu, že mnoho ľudí ju považuje za ovocie, z botanického hľadiska je rebarbora zelenina. Nejde pritom o jednoročnú rastlinu, pri vyhovujúcich podmienkach vám bude prinášať úrodu 15 až 20 rokov. Problém jej nerobí ani zimný mráz. Darí sa jej preto nielen v teplejších, ale aj chladnejších oblastiach Slovenska.


Odkiaľ pochádza rebarbora?

Rebarbora pochádza z Ázie z oblasti Tibetu a Mongolska. Jej názov vznikol spojením latinského „Rheum rhabarbarum“, čo v preklade znamená „koreň barbarov“. Bola objavená pri brehoch rieky Volga, vtedy nazývanej „Rha“, kde ju pestovali Tatári. Tí boli považovaní za barbarov, čím si rastlina vyslúžila svoje pomenovanie.


Skoré jarné vitamíny

Stonky rebarbory sa zberajú na jar od apríla do polovice júna. Neskorší zber nie je vhodný, nakoľko sa v rastline nachádza priveľa kyseliny šťaveľovej. Rebarbora obsahuje množstvo vitamínov, ktoré vás nakopnú na začiatku jari, kedy ostatné druhy zeleniny ešte len začínajú rásť. Významný je obsah vitamínu B, A a K. Ďalej vám pomôže doplniť minerály, ako sú vápnik, draslík, horčík, železo, mangán a zinok.

Rebarbora je vhodná aj pri chudnutí, obsahuje len veľmi málo cukru a množstvo vlákniny. Priaznivo pôsobí na trávenie, detoxikuje črevá a bojuje proti zápche. Okrem toho zlepšuje cirkuláciu krvi a vďaka obsahu vitamínu K podporuje zdravie kostí.


Rebarbora v kuchyni

Jedlé sú len stonky. Listy obsahujú priveľa kyseliny šťaveľovej a považujú sa za jedovaté. Stonky majú jemne kyslastú chuť, pričom platí, že čím je rebarbora tmavšia a bordovejšia, tým je sladšia. Pred konzumáciou sa odporúča ju vždy tepelne upraviť. Pripraviť si z nej môžete chutný koláč, nadýchané buchty aj sladký džem. Svoje miesto má dokonca v slaných pokrmoch a omáčkach k mäsu.

Rebarboru nekonzumujte, pokiaľ trpíte reumatizmom, dnou alebo poruchou obličiek. Neodporúča sa ani tehotným a kojacim ženám. Pre zdravého človeka je obsah kyseliny šťaveľovej neškodný, no napriek tomu sa odporúča skonzumovať v priebehu týždňa len jednu až dve porcie.


Kedy je čas na sadenie rebarbory?

Semienka rebarbory sa vysievajú v marci až apríli do pripraveného pareniska alebo priamo na záhon. Konečné stanovisko si pripravte ešte na jeseň, zapracujte doň maštaľný hnoj alebo kompost. V prípade kyslej pôdy nezabudnite povápniť.

Pri pestovaní zo semien sa môžete na úrodu rebarbory tešiť v druhom, prípadne treťom roku. V prvom roku je rastlina ešte slabá a nevhodná na zber. Viac o tom, ako pestovať rebarboru sa dozviete v našom ďalšom článku – Doprajte si vynikajúcu chuť domácej rebarbory.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies