-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Doprajte si vynikajúcu chuť domácej rebarbory
Rebarbora má príjemnú, kyslastú chuť, ktorá najlepšie vynikne v koláčoch, pripraviť sa z nej dá aj džem. Táto rastlina, ktorá pochádza z Ázie, má priaznivé účinky tiež na zdravie. Ako rebarboru pestovať, aby sa jej darilo vo vašej záhrade?
Rebarbora je zelenina
I keď by sme jej chuť zaradili skôr k ovociu, rebarbora je zelenina. Na konzumovanie sú vhodné len stonky. Listy je potrebné odstrániť, obsahujú totiž jedovaté látky. Opatrnosť je potrebná aj pri príprave — nemala by sa pripravovať v hliníkových nádobách, v ktorých dochádza k reakcii kyseliny šťaveľovej s týmto kovom.
Rebarbora má však mnoho priaznivých účinkov na organizmus. Obsahuje vitamíny A, B a C, z minerálov sú to vápnik, horčík, sodík, jód, železo a fosfor. Nájdete v nej už spomínanú kyselinu šťaveľovú, v menšom množstve tiež kyselinu jablčnú. Rebarbora vplýva pozitívne na pokožku, nechty a vlasy, je močopudná, pomáha pri trávení a prečisťovaní organizmu. Ocenia ju aj ľudia, ktorí sa snažia zbaviť nadbytočných kilogramov — viaže na seba tuky.
Ako pestovať rebarboru
Rebarbora je trvalka, ktorej sa bude dariť na slnečnom až polotienistoom mieste. Vyhovuje jej chladnejšie počasie, jej vegetačné obdobie začína už vo februári až marci. Konzumujú sa hrubé stonky, na ktorých vyrastajú veľké listy. Jej pestovanie nie je náročné, jedna rastlina spravidla produkuje úrodu až 20 rokov.
Výber stanoviska
Rebarbora bude potrebovať priepustnú pôdu a dostatok miesta. Keďže sa časom rozrastie, ak si jej chcete vysadiť viac, počítajte s odstupmi približne 1 m. Nie je vhodné ju presádzať — má rada stabilné miesto, kde bude môcť nerušene rásť. Pôda by mala byť výživná s bohatou dávkou kompostu alebo vyzretého hnoja.
Vysádzanie
Rebarboru si môžete dopestovať zo semien, množiť sa dá aj delením. Ak sa rozhodnete na pestovanie zo semien, prvú úrodu budete môcť zberať v druhom až treťom roku. Počas prvej vegetačnej sezóny je totiž vhodné počkať so zberom. Rebarbora vďaka tomu viac zosilnie, čo vám prinesie bohatšiu úrodu v nasledujúcich rokoch.
Vysievanie si naplánujte na marec až apríl. Presadenie dopestovaných sadeníc na máj alebo august. Vysievajte priamo na záhon alebo do pareniska. Sadenice potom rozsadíte do sponu 20 x 20 cm. Môžete ich tiež hneď umiestniť na trvalé stanovište. Pred sadením pôdu dobre zrýľujte a prihnojte. Vhodné je pripraviť záhon už na jeseň.
Množenie delením
Keď vám rebarbora narastie do dostatočnej veľkosti, môže sa množiť tiež delením. Vhodným obdobím je jeseň alebo jar po rozmrznutí pôdy. Oddelená časť by mala mať niekoľko koreňov a vegetatívny vrchol (puk). Zasaďte ho tak, aby sa korene nachádzali v pôde. Puk musí smerovať dohora.
Starostlivosť
Rebarbora má mohutný koreňový systém, dokáže preto čerpať vlahu aj z väčších hĺbok. Vydrží suchšie počasie, viac jej však vyhovuje vlhkejšia, no nie trvalo premokrená, pôda. Počas suchého obdobia je vhodné občasné zalievanie. Keď začne vybiehať do kvetu, odstráňte ich, aby sa sila sústredila do stoniek.
Na konci sezóny odumrie nadzemná časť, zvyšok rastliny dokáže dobre prezimovať v pôde. Po odumretí nadzemnej časti môžete na rebarboru navrstviť kompost, ktorý jej dodá živiny na ďalšiu sezónu.
Zber rebarbory
Úroda rebarbory vás poteší už od apríla do júna. Keďže mnohé druhy zeleniny a ovocia ešte len začínajú rásť, je vítaným spestrením v kuchyni. Pripraviť si z nej môžete chutné koláče, džem, detské výživy a iné dezerty.
Na zber sú vhodné hrubé stonky s dĺžkou 30 – 50 cm. Stonky môžete jednoducho odtrhnúť alebo odrezať pri základni rastliny. Ponechajte približne polovicu, aby ste rebarboru priveľmi neoslabili. Dôležité je čistenie: listy zrežte a vyhoďte na kompost.
Približne koncom júna spozorujete, že stonky začínajú byť tenšie. V tom čase by ste mali zber ukončiť. Neskorý zber stoniek nie je vhodný pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej. Spoznať to môžete aj podľa chuti — rebarbora je v tomto období kyslejšia a mierne trpká.