Osevný plán druhovej výsadby alebo čo po čom pestovať

Posledná aktualizácia: 3 minúty 36 sekúnd

Jedným zo základných pravidiel pestovania zeleniny je nesadiť rovnaké druhy viac rokov po sebe na tom istom mieste. Ako si teda naplánovať výsadbu, aby bola úroda čo najvyššia?

Prečo striedať plodiny pestované na záhonoch?

Striedanie plodín na záhonoch je dôležité z viacerých dôvodov. V prvom rade zabezpečuje biodiverzitu, ktorá sa v prírode bežne vyskytuje, čím napodobňujete prirodzené podmienky. Pestované rastliny sú tak odolnejšie a striedanie plodín značne obmedzuje šírenie škodcov a chorôb. Vhodný osevný plán preto významne ovplyvňuje potrebu použitia chemických postrekov a je základom pre bio pestovanie.

Ovplyvní kvalitu pôdy

Správne naplánovaná výsadba má vplyv tiež na kvalitu pôdy. Každý druh zeleniny pôdu vyčerpáva, prípadne obohacuje, iným spôsobom. Napríklad, strukoviny a bôbovité rastliny obohacujú zeminu o dusík. Iné druhy zeleniny zas za sebou nechávajú viac pozberových zvyškov, čím prispievajú k tvorbe organickej pôdnej hmoty. Plodiny sa tiež líšia v nárokoch na množstvo živín a vhodné striedanie vám pomôže dosiahnuť bohatú úrodu bez použitia umelých hnojív.

V opačnom prípade, teda pri jednodruhovom pestovaní, je pôda jednostranné vyčerpávaná a stráca svoje dobré vlastnosti. Zároveň sa monokultúra stáva rajom pre škodcov, keďže na tom istom mieste, nájdu rok čo rok všetko, čo potrebujú.

Základné skupiny plodín

Na potreby plánovania druhovej výsadby sa plodiny rozdeľujú do 8 skupín, podľa čeľade a druhu, ku ktorému patria.

Skupina zeleniny

Príklad druhov, patriacich do skupiny

Cesnakovité

cesnak, cibuľa, pór, pažítka, šalotka

Kapustovité

reďkovka, brokolica, karfiol, ružičkový kel, kapusta, kel, rukola, kaleráb

Klinčekotvaré

mangold, červená repa, špenát

Koreňová zelenina

mrkva, petržlen, zeler, fenikel, koriander, paštrnák, kôpor

Ľuľkovité

zemiak, baklažán, paprika, rajčiak

Strukoviny

fazuľa, hrach, kríčková fazuľka, bôb, cícer

Tekvicovité

cuketa, uhorka, tekvica, melón

Ostatné

oregano, rozmarín, bazalka, šalát, špargľa, kukurica, žerucha, hadomor (čierny koreň), čakanka

Ako postupovať pri plánovaní a výsadbe?

Pri plánovaní výsadby je potrebné dodržať 3 základné pravidlá. Prvým je nikdy nepestovať zeleninu z rovnakej skupiny na tom istom mieste skôr ako o 3 až 4 roky. Plán pestovania preto pripravte tak, aby ste zabezpečili rotáciu druhov. Rastliny získajú vždy oddýchnutú pôdu a obmedzíte šírenie škodcov a chorôb vo vašej záhrade.

Ďalším dôležitým pravidlom je sadenie podľa osevnej trate, založené na nárokoch jednotlivých druhov na živiny. Podrobný článok na túto tému nájdete tu: Osevné postupy v zeleninovej záhradke. V neposlednom rade, nevysádzajte do vzájomného susedstva druhy, ktoré sa neznášajú, prípadne majú rovnakých alebo podobných škodcov a choroby. Opäť, podrobnejšie sa tejto téme venujeme v článku: Ktoré rastliny sa majú rady?

Využite svoju záhradu naplno

Chcete svoju záhradku využiť naplno? V rámci jedného roku môžete na tom istom mieste vypestovať niekoľko druhov zeleniny. Začnite už na jeseň, prípadne skoro na jar. Na jeseň môžete vysadiť prezimujúce druhy, ako sú cibuľa, špenát či ozimná mrkva. Po ich zbere prichádzajú ako prvé na rad predplodiny, skoré odrody rýchlo rastúcej zeleniny, napríklad, mrkva, šalát či reďkovky. Následne vysaďte predpestované priesady hlavných plodín, ako sú hlúboviny, rajčiaky, uhorky, papriky, cukety a pod. Na jeseň môžete vysadiť neskoré a prezimujúce odrody.

Vhodnými „medziplodinami“ sú tiež rastliny zeleného hnojenia. Ich úrodu síce nevyužijete v kuchyni, no obohatia vaše záhony o dôležité živiny a prispejú k lepšej kvalite pôdy. Medzi hriadky nezabudnite vysadiť rôzne bylinky a letničky (nechtík, kôpor, bazalku, aksamietnicu a iné), ktoré svojou vôňou odpudzujú škodcov. Kvitnúce druhy navyše prilákajú opeľovače.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies