Neviete, ako pestovať paštrnák? Nie je to vôbec zložité!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 29 sekúnd

Vzhľadom pripomína petržlen, chuťovo skôr mrkvu – paštrnák je na našom území menej často pestovanou zeleninou, čo je však veľká škoda. Je pomerne nenáročný, veľmi chutný a plný vitamínov a minerálov. Korene sú vynikajúce ako príloha, do polievok aj nátierok a využiť môžete tiež vňať.

Kedy paštrnák vysievať

Paštrnák zasaďte do druhej trate, na slnečné alebo mierne zatienené stanovisko. Pôdu pred výsadbou do hĺbky skyprite, minimálne 30 cm pod povrchom. Zemina by mala byť bohatá na humus, nie je však vhodné priame vyhnojovanie dusíkatými hnojivami. Tie negatívne ovplyvňujú jeho skladovateľnosť. Dariť sa mu bude na nížinách, ale aj vo vyšších nadmorských výškach. Mráz mu nerobí problém, práve naopak. Jeho chuť najlepšie vynikne, keď je vystavený niekoľkým týždňom mrazu.

Správny čas a spôsob výsevu

Semienka saďte do pripravených hriadok v riadkoch, ktoré budú vzdialené 30 cm. Hĺbka výsevu by mala byť 2 cm. Paštrnák sa sadí skoro na jar, v marci až apríli. Klíči pomerne pomaly, celý proces môže trvať 2 až 3 týždne, prípadne dlhšie. Teplota by sa mala pohybovať od 10 do 20 °C. Keď mladé rastlinky trošku podrastú, je potrebné ich vyjednotiť na vzdialenosť približne 5 až 7 cm. Alternatívou je jesenný výsev, kedy paštrnák zostáva na hriadke počas zimy a jeho zber pripadá až na ďalší rok.

Starostlivosť o paštrnák

Záhony udržiavajte odburinené a skyprené. Dôležitá je dostatočná zálievka – paštrnák potrebuje na správny rast veľa vody. Zalejte ho vždy, keď preschnú vrchné 2 cm pôdy. Zemina by mala byť vlhká hlavne v nižších častiach, v takom prípade zvládne aj mierne sucho na povrchu.

Zber a skladovanie

Vegetačné obdobie paštrnáku je pomerne dlhé a zberá sa až neskoro na jeseň, najskôr v októbri. Celú úrodu môžete opatrne vykopať pomocou rýľa naraz a uskladniť ju podobne ako mrkvu alebo petržlen. Na dlhodobé skladovanie si pripravte debničky s pieskom, do ktorých pozastrkujete korene zbavené vňate. Debničku potom umiestnite do vlhkej a chladnej miestnosti s teplotou okolo 1 °C. Druhou možnosťou je postupný zber. Korene paštrnáku môžete pokojne nechať v záhone celú zimu až do jari. Mráz mu neublíži, ale zvýrazní jeho chuť. Na jar však všetky zostávajúce korene vykopte, aby nevybehol do kvetu a nestratil svoje chuťové vlastnosti. V chladničke vydrží paštrnák čerstvý dva týždne, pokiaľ je zabalený vo vlhkej utierke. Môžete ho tiež ošúpať, nakrájať na kocky a zamraziť.

https://www.planto.sk/petrzlen/pastrnak-dlhy-biely-polan





Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies