Je čas na jesenné sadenie cesnaku

Posledná aktualizácia: 3 minúty 48 sekúnd

Domáci cesnak je nabitý vitamínmi a minerálmi. Obľúbený je tiež pre jedinečné antibiotické účinky. Zasaďte si ho ešte túto jeseň a získajte náskok oproti jarnej výsadbe. Cesnak dozrie skôr a v rámci toho istého roka ešte stihnete vysadiť ďalšie plodiny.

Ktorú odrodu vybrať?

Cesnaky delíme na 4 skupiny, podľa dvoch rôznych kritérií. Stretnúť sa môžete s paličiakmi a nepaličiakmi, ktoré sa ešte delia na jarné a jesenné. V prípade paličiakov je potrebné ručné odrezanie kvetného stvolu v období rastu a nevýhodou je tiež náročné odrezávanie stonky v pozberovom spracovaní. Na druhej strane vás paličiak poteší väčšími strúčikmi. Nepaličiaky majú strúčikov viac, no o poznanie menších. Dobre sa však skladujú. Podrobnejší prehľad o jednotlivých odrodách nájdete v našom druhom článku: Pestovanie cesnaku, paličiak vs. nepaličiak.

Na jesennú výsadbu vyberte odrodu, ktorá je odolná voči mrazu. V takom prípade môžete vysadiť aj odrodu, ktorá je určená na jarnú výsadbu. Odporúčame však držať sa jesenných/ozimných druhov.

Kedy a kam sadiť cesnak?

Ozimný cesnak sa vysádza od druhej polovice októbra, do prvej polovice novembra. S výsevom sa však nemusíte ponáhľať, nič sa nestane, ak ho zasadíte až tesne pred zamrznutím pôdy. Príliš skorá výsadba so sebou nesie vyššie riziko vzniku hubových chorôb.

Na sadenie je vhodné slnečné stanovisko s dostatočným množstvom živín. Ideálne je, aby predplodinou bol jeden z nenáročných druhov zeleniny, napríklad, koreňová alebo listová zelenina. Nikdy nesaďte cesnak na to isté miesto, kde ste za posledné 4 roky pestovali akýkoľvek druh cibuľoviny, vrátane cesnaku. Zamedzíte tak šíreniu chorôb a škodcov.

Postup pri výsadbe

V prvom kroku je potrebné pripraviť si záhon. Ten skyprite do hĺbky 20 až 30 cm a odburiňujte ho. Do zeminy zapracujte aj vyzretý kompost alebo iné vhodné hnojivo, aby mal cesnak dostatok živín. Pôdu nechajte uľahnúť, ideálne 3 až 4 týždne.

Následne sa môžete pustiť do sadenia. Strúčiky saďte do hĺbky 8 – 10 cm, ideálne do vopred pripravenej výsadbových riadkov. Ukladajte ich špičkou nahor a vo vzájomných rozostupoch 10 až 12 cm (prípade väčších, podľa odrody). Jednotlivé riadky by mali byť od seba vzdialené 20 – 35 cm.

Posledným krokom je zahrnutie vysadených strúčikov zeminou. Nezabudnite ich tiež poliať. Celú hriadku ešte môžete prekryť vrstvou čečiny, slamy alebo iného druhu mulču. Ten ochráni cesnak pred prudkými výkyvmi teplôt. Navyše zabráni rastu buriny a vysúšaniu záhona.

Starostlivosť o cesnak

Po vyklíčení môžete vrstvu mulču z hriadky odstrániť. Povrch záhona udržiavajte neustále skyprený. Cesnak nevyžaduje pravidelnú zálievku, polievajte, len ak je sucho.

Myslite tiež na to, že zaburinený záhon odoberá cesnaku dôležité živiny a môže sa stať zdrojom chorôb. Na tie a na škodcov si v prípade cesnaku dávajte pozor, mohli by vážne ohroziť celú úrodu. Veľmi častým škodcom je, napríklad, háďatko. Brániť sa pred ním môžete tak, že si vždy vyberiete osivo z overených zdrojov. Druhým opatrením je sadenie cesnaku vždy na iné stanovisko.

V prípade, že sa rozhodnete pre paličiak, je potrebné včas odstrániť kvetné stvoly. Uštipnite ich ešte kým sú mladé a stočené, aby všetka sila rastliny smerovala do tvorby strúčikov. Odstrihnuté kvetné stonky majú príjemnú cesnakovú chuť a môžete ich využiť v kuchyni.

Zber cesnaku

Presný dátum zberu cesnaku sa určuje ťažko. Pokiaľ by ste ho zozbierali priskoro, strúčiky ešte nebudú plne vyvinuté. Naopak, pri neskorom zbere sa začínajú rozpadávať a ich skladovateľnosť sa výrazne zhoršuje. V prípade paličiakov sa môžete riadiť kvetnými stvolami, 2 až 3 môžete na cesnaku nechať, aby ste získali ukazovateľ zrelosti. Keď sa kvetné stonky vzpriamia, je čas na zber. V prípade nepaličiakov sú strúčiky dozreté, keď celá rastlina začína políhať a listy žltnúť.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies