Ako pestovať cibuľu?

Čerstvá zelená cibuľka či napenená nakrájaná cibuľa, ktorú osmažíte pred pridaním ďalších surovín pri varení — to všetko môžete pripravovať z vašej vlastnej úrody. Ako si cibuľu vypestovať, kedy ju sadiť a aké podmienky potrebuje na skladovanie? ... Čítať viac

Zobraz:  

Zoraď podľa  

Posledná aktualizácia: 4 minúty 3 sekundy

Odrody cibule

Jednotlivé odrody cibule sa líšia tvarom aj zafarbením. To môže byť od celkom bielej farby, cez typickú zlatistú až po červenú. Odlišné môžu byť tiež chuťové vlastnosti. Rôznorodosť chutí uchvátila aj mnohých pestovateľov. Pred sadením alebo siatím si preto vyberte tú, ktorú preferujete.

Šalotka

Na pestovanie menej náročná cibuľa s výbornou chuťou a rôznym sfarbením, ktoré závisí od odrody. Má nižší vzrast, cibule dosahujú menšiu veľkosť a je vhodná aj na dlhšie skladovanie. Z jednej materskej cibule narastie približne 5 – 15 cibuliek. Má rada stredne humóznu pôdu, pestuje sa vysádzaním zo sadzačky na jar alebo na jeseň.

Cibuľa zimná

Cibuľa zimná dokáže odolávať mrazu až do – 20 °C. Môžete ju preto pestovať aj vo vyšších polohách bez obáv o jej zamrznutie. Rastie v mohutnejších trsoch, pestuje sa na mladé cibuľky aj s vňaťou alebo len vňať, ktorú počas vegetačného obdobia môžete postupne zrezávať. Cibuľa zimná sa pestuje najčastejšie zo semena.

Cibuľa kuchynská

Môžete si ju vybrať vo farbe podľa konkrétnej odrody. Vysádza sa sadzačka, no môžete sa rozhodnúť aj pre vysievanie zo semena. Dužina cibule kuchynskej má biele alebo červené sfarbenie. Je vhodná do šalátov i na tepelnú úpravu.

Cibuľa žltá

Má všestranné využitie v teplej aj studenej kuchyni a môžete ju pestovať ako jarnú alebo jesennú odrodu. Narastá vo veľkosti v priemere 5 – 7 cm, má tvrdú šupku a je vhodná na skladovanie. Dužina žltej cibule je šťavnatá a má pikantnejšiu chuť.

Cibuľa biela

Biela cibuľa vyniká výbornou, výraznou chuťou. Zväčšia je viac pikantná ako žltá odroda, no môžete sa stretnúť i so sladším druhom. Má jemnejšie šupky a šťavnatú dužinu.

Cibuľa červená

Výraznú farbu a chuť červenej cibule ocenia všetci milovníci šalátov. Varením svoju farbu stráca. Červená cibuľa obsahuje v porovnaní s ostatnými odrodami viac antioxidantov a menej cukrov.

Príprava pôdy

Cibuľa je pomerne náročná rastlina. Najlepšie sa jej bude dariť v piesčito-hlinitej pôde s pH 6,5 – 7,5. Nemá rada ťažké ílovité pôdy a uzavreté miesta, kde nedochádza k dostatočnému prúdeniu vzduchu. Bude potrebovať tiež dostatok slnka. Pôdu tesne pred vysievaním zbavte burín, nehnojte maštaľným hnojom — ten cibuli neprospieva. Vhodnejším hnojivom je kompost.

Vysievanie cibule

Na vysievanie cibule je vhodným obdobím marec až polovica apríla. Semienka dokážu vyklíčiť už pri teplotách 2 – 3 °C. Cibuľa počas klíčenia a rastu využije zimnú vlahu v pôde. Riadky si pripravte vo vzdialenosti 20 - 25 cm s hĺkou približne 2,5 cm. Semienka vysejte a pomocou hrablí alebo záhradného valca jemne pritlačte do pôdy.

Jesenný výsev

Cibuľu môžete vysievať aj koncom leta (v druhej polovici augusta) alebo v októbri, pred príchodom prvých mrazov. Výhodou jesennej sejby je skorá jarná úroda. Ak počas zimy rastlinky čiastočne odumrú, na jar by mali pokračovať v raste.

Sadenie sadzačky

Sadzačku môžete sadiť koncom marca až začiatkom apríla. Pred vysádzaním je vhodné ju otužovať. Položte ju na terasu a prikryte vrecovinou. Pôdu pred sadením prekyprite a pripravte riadky vo vzdialenosti 25 cm. Sadzačku do pôdy vsadíte korienkami nadol. Po prihrnutí pôdy by mala mierne vytŕčať. Saďte vo vzdialenosti približne 5 cm.

Starostlivosť

Po vzídení semienok prekyprujte opatrne, aby ste nepoškodili mladé rastlinky. Prekyprujte až kým porast nezhustne. Zálievka by mala byť rovnomerná, aby mali cibuľky dostatok vlahy na rast. Čas dozrievania bude závisieť od klimatických podmienok, odrody a aj času, kedy ste semienka vysiali. Ak chcete dopestovať štupľovku, porast cibule nepretrhávajte.

Zber a skladovanie

Mladú cibuľku zberajte, keď dosiahne hrúbku približne 1 cm. Môžete z nej konzumovať celú nadzemnú i podzemnú časť. Vňať výborne chutí surová a pripomína chuť pažítky. Pri tepelnom spracovaní je najvhodnejšie ju len krátko orestovať alebo grilovať, aby sa nerozvarila a zachovala si svoju chuť.

Cibuľu na uskladnenie vyberajte po zaschnutí zelenej časti. Pred uskladnením očistite od pôdy a nechajte ju voľne rozloženú, aby sa jej povrch vysušil. Pred odložením do debničiek alebo vzdušných vriec ju prekontrolujte a poškodené cibule vytrieďte. Skráťte tiež korienky. Skladujte pri teplote mierne nad nulou na suchom mieste.


Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies