Október — čas na zber úrody cvikly

Posledná aktualizácia: 1minúta 34 sekúnd

Jednou z plodín, ktoré dozrievajú na jeseň, je aj cvikla, ktorá by v záhrade nemala zostať po príchode mrazov. Tie by vašu úrodu mohli poškodiť. Ako cviklu zberať, uskladniť a spracovať?

Kedy zberať cviklu

So zberom cvikly na priamu konzumáciu môžete začať už koncom augusta, keď dorastie do potrebnej veľkosti. Môžete ju použiť na prípravu smoothies, do šalátov alebo teplých jedál. Na skladovanie nechajte cviklu dozrieť dlhšie. Posledné kusy by ste však mali vybrať zo zeme najneskôr koncom októbra, aby ich nezasiahli prvé mrazy.

Zber úrody

Buľvy cvikly sa väčšinou nenachádzajú veľmi hlboko, budete ich preto môcť vytiahnuť aj rukami. V prípade potreby, najmä pri podlhovastých druhoch, ich podoberte širokými vidlami. Pred uskladnením ich dôkladne očistite od zeminy. Listy odkrúťte alebo zrežte tak, aby zostali na buľve v dĺžke okolo 3 cm.

Na uskladnenie vyberte len zdravú cviklu bez prasklín či iných poškodení. Najvhodnejšie sú kusy s priemerom okolo 10 cm. Buľvy nechajte voľne rozložené v debničke na vzdušnom mieste, aby preschli. Aby nezvráskaveli, podobe ako mrkva, budú potrebovať skladovanie na vlhkom piesku v pivnici.

Spracovanie cvikly

Pokiaľ neskonzumujete cviklu čerstvú, môžete ju tiež spracovať. Na zaváranie si môžete vybrať drobné buľvy, ktoré zavaríte v celku alebo väčšie, ktoré bude potrebné nastrúhať alebo nakrájať.

Pred zaváraním cviklu povarte, po dovarení zalejte studenou vodou — uľahčí vám to šúpanie. Očistenú cviklu nastrúhajte alebo nakrájajte a vložte do pohárov.

Nálev na cviklu si pripravte v pomere 1 l vody na 0,5 l octu, 50 g soli a 170 g cukru. Poháre dôkladne uzatvorte a sterilizujte 20 minút pri 80 °C.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies