Francúzska cibuľová polievka

Posledná aktualizácia: 1minúta 37 sekúnd

Uťahané večery pracovného týždňa či pokojné nedeľné poludnie nezlepší nič viac než chutná domáca polievka. Inšpirujte sa receptom a uvarte si hustú a polievku z cibule vypestovanej vo vašej záhrade

Uťahané večery pracovného týždňa či pokojné nedeľné poludnie nezlepší nič viac než chutná domáca polievka. Inšpirujte sa receptom a uvarte si hustú polievku z cibule vypestovanej vo vašej záhrade

Suroviny:Cibuľová polievka

  • 6 väčších natenko nakrájaných cibúľ
  • 3 PL oleja
  • 2 PL masla
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL čerstvo namletého korenia
  • 2 strúčiky natenko nakrájaného cesnaku
  • ½ hrnčeka bieleho vína
  • 8 hrnčekov hovädzieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • Chlebové alebo bagetové toasty
  • Strúhaný syr

 

 

 

 

Postup:

V rajnici s hrubým dnom na jemnom oleji opekáme tenké prúžky cibule. Rajnicu zakryjeme, cibuľu necháme povariť do zmäknutia, zatiaľ čo ju často miešame, približne 15-20 minút. Cibuľovú zmes ochutíme soľou a korením, mierne zvýšime teplotu a pridáme maslo. Naďalej za častého miešania varíme až do ľahkého zhnednutia cibule, okolo 20 minút. Po pridaní cesnaku povaríme ešte asi minútku.

Vlejeme biele víno a zo stien a dna hrnca drevenou vareškou oškrabeme cibuľovú zmes.

Teraz pridáme hovädzí vývar a bobkové listy s tymianom. Polievku pomaly privedieme do ľahkého varu, rajnicu zakryjeme a naďalej varíme na nižšej teplote asi 25 minút.

Zatiaľ čo sa polievka pomaly varí, pripravujeme toasty. Chlieb z oboch strán zľahka potrieme olivovým olejom a opečieme na panvici dozlatista.

Opečené toasty posypeme strúhaným syrom. Polievku naservírujeme do misiek a bohato zasypeme hrubou vrstvou syra. Misky na 2-3 minúty vložíme do teplej rúry, kým sa syr neroztopí.

Dobrú chuť!






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies