Zasaďte si mangold – chutné listy po celú sezónu

Posledná aktualizácia: 3 minúty 1sekunda

Máte radi pestrosť na tanieri? Mangold vás poteší vysokým obsahom vitamínov a minerálov, skvelou chuťou a všestranným využitím. Jeho chrumkavé listy môžete zberať postupne a z jedného výsevu tak získať úrodu takmer na celú sezónu.

Aké miesto je na pestovanie mangoldu najlepšie?

Mangold má rád humózne a na živiny bohaté pôdy, podobne ako repa. Vyhovuje mu jarné vyhnojenie kompostom. Priama aplikácia maštaľného hnoja nie je vhodná. Hriadky by mali byť na slnečnom alebo polotienistom mieste a veľmi dobre sa mu darí aj v skleníku.

Keďže je mangold príbuzný repy a špenátu, nepestujte ho na miestach, kde ste predtým mali tieto plodiny. Vhodné nie je ani ich susedstvo – vzájomne by si konkurovali a zvyšovali riziko napadnutia škodcami. Inak môžete mangold zasadiť v podstate k čomukoľvek, veľmi dobre si rozumie, napríklad s mrkvou, chrenom, reďkovkami a kapustou.

Vysievať môžete už teraz

Semienka vysejte do vopred pripravenej pôdy, ktorú odburiníte a do hĺbky skypríte. Ideálny termín výsevu je na jar koncom marca, v chladnejších oblastiach v apríli. Sadiť však môžete takmer po celý rok, líšiť sa bude len doba zberu. Jarný výsev prinesie úrodu začiatkom leta, letný na jeseň a jesenný ďalší rok na jar. Mangold je dvojročná mrazuvzdorná rastlina a nemá problém prezimovať na záhone. V druhom roku však vybieha do kvetu, preto sa pestuje ako jednoročný. Počas zimy je vhodné prekryť ho lístím.

Vysievajte priamo do záhonu v riadkoch vzdialených 35 cm a s rozostupmi približne 5 cm. Nie je potrebné ho predpestovať.

Ktorú odrodu zvoliť?

Vyberať si môžete z dvoch základných skupín odrôd – listové a stopkové. Listový mangold má tenšiu stopku, stopkový, naopak, má dužinatú stopku a silne rebrované listy. Pri spracovaní sa používa najmä stopka. Naraziť môžete na rôznofarebné odrody, ktoré majú jemne odlišnú chuť, vďaka čomu obohatí váš jedálniček nielen o novú zeleninu, ale aj o pestrosť.

Starostlivosť po výseve

Mangold potrebuje počas klíčenia a rastu dostatok vody. Pôdu preto udržiavajte vlhkú. Keď podrastie, znesie, ak ho občas zabudnete poliať, no ideálna je pravidelná zálievka, najmä počas suchého leta. Pôdu je vhodné nastlať organickým mulčom, napríklad kompostom alebo najemno posekanou trávou. To rastlinám zabezpečí dostatok živín, pomôže bojovať proti burine a zadržiavať vlhkosť. Ak sa rozhodnete nenastielať, okolie mangoldu bude potrebné kypriť a nezabudnite ani na vytrhávanie buriny.

Ako zberať mangold?

Listy stopkovej aj listovej odrody zberajte postupne vylamovaním dookola po obvode. Vďaka tomu mu budú dorastať nové a vy môžete mať z jedného výsevu úrodu v podstate na celý rok. Na zber vyberte mladé a stredne staré listy, tie najstaršie bývajú tuhé. Mangold môžete tiež pestovať ako „baby lístky“.

Využitie v kuchyni

Po zbere skladujte mangold v chladničke zabalený napríklad v igelitovom vrecku. Tam vydrží niekoľko dní, no najlepšie je ho čo najskôr spotrebovať. Mangold je vynikajúci ako súčasť čerstvých zeleninových šalátov (hlavne baby lístky), môžete z neho pripraviť pesto, variť ho na spôsob špenátu, zapekať s bešamelom a syrom alebo pripraviť krémovú polievku.

https://www.planto.sk/ostatne-semena/mangold-rhubarb-chard





Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies