Zasadili ste si neskorú kapustu? Blíži sa čas jej zberu!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 52 sekúnd

Od septembra môžete zo záhonov zbierať poloneskoré a neskoré odrody kapusty. Ako rozoznať kedy sú hlávky zrelé, ako ju uskladniť a spracovať?

Čas zberu kapusty

V závislosti od odrody sa dozreté kapustové hlávky zberajú od septembra až do novembra. Hlávky by mali byť pevné a uzatvorené s dobre vyvinutým hlúbom. Ten je pre kapustu veľmi dôležitý, pretože je zásobárňou látok a vody. Kapustu prestaňte polievať približne mesiac pred plánovaným zberom. Vďaka tomu kapusta trochu preschne a bude menej náchylná na hnilobu.

Na zber si vyberte chladný a suchý deň. Hlávky odrežte tesne nad povrchom zeme. Prebytočné listy môžete odstrániť, nechajte len tri obalové, ktoré budú kapustu chrániť pri skladovaní.

So zberom sa príliš neponáhľajte, ale ani zbytočne nečakajte. Príliš skoro zberané hlávky, ktoré ešte dostatočne nevyzreli, sú náchylné na vädnutie a nevydržia dlho. Naopak, neskoro pozberaná kapusta môže začať praskať. Hlávky tiež nesmú byť namrznuté.

Dlhodobé skladovanie kapusty

Chcete, aby vám kapusta vydržala až do ďalšej úrody? Pokiaľ dodržíte niekoľko pravidiel, môžete ju skladovať až sedem mesiacov. V prvom rade je dôležité dodržať všetky pravidlá správneho zberu. Pevné, zdravé a dobre vyzreté hlávky nechajte obschnúť v dobre vetranej a chladnej miestnosti. Vonkajšie listy sa jemne zasušia a na hlúbe sa vytvorí ochranná korková vrstvička. Tá ho chráni pred hnitím. Na dlhodobé skladovanie sú vhodné kusy s hmotnosťou 2 až 2,5 kg.

Zatiaľ čo v úvodnej fáze je dôležité, aby mali kapusty dostatok miesta, po obschnutí ich môžete uložiť na seba. Kapustu skladujte vo vetranej a studenej miestnosti. Ideálna je chladiareň, pivnica alebo hroble. Vzdušná vlhkosť by sa mala pohybovať medzi 93 až 98 % a teplota okolo 0 °C. nemala by však neprimerane kolísať.

Uskladnené kapusty pravidelne kontrolujte. Ak narazíte na kaziaci sa kus, hneď ho odstráňte a spotrebujte. V tej istej miestnosti neskladujte jablká, hrušky, tekvice, zemiaky či zelené rajčiny. Hlávky by začali povoľovať a oveľa rýchlejšie by sa pokazili.

Ako kapustu spracovať?

Kapusta je vynikajúca len tak nakrájaná ako príloha alebo súčasť zeleninových šalátov. Môžete ju dusiť, grilovať aj piecť. Chutné sú tiež kapustové listy plnené mäsom alebo ryžou, prípadne tiež šampiónmi. Uvariť si môžete kapustovú polievku a vynikajúca je aj zapečená, napríklad, so syrom a bešamelom.

Zdravá kyslá kapusta

Obľúbená je kvasená, alebo inak kyslá, kapusta. Tá je plná vitamínu C, E, B a K. Nechýbajú v nej ani draslík, horčík, železo a fosfor. Okrem toho obsahuje vlákninu a laktobacily, ktoré sú dôležité pre správne trávenie. Kyslá kapusta je preto vitamínovou bombou, ktorá počas zimy podporí vašu imunitu, upraví trávenie a prispieva tiež k znižovaniu krvného tlaku.

Pripraviť si ju môžete aj sami doma. Základný recept je veľmi jednoduchý — na kilo kapusty budete potrebovať 20 až 30 g soli. Na nakladanie sú ideálne poloneskoré a neskoré odrody, napríklad, Avak, Zeus alebo Pourovo pozdní. Hlávky by mali byť pekné, pevné a dobre vyzreté.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies