-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Základné pravidlá pestovania. Poznáte ich všetky?
Každá záhradka bez ohľadu na jej veľkosť sa môže stať efektívnym a bohatým zdrojom úrody plnej vitamínov. Pýtate sa, ako to dosiahnuť? Aby zasadené plodiny hojne rodili, je potrebné pri výsadbe a plánovaní dodržiavať niekoľko základných pravidiel.
Efektívne plánovanie pre bohatú úrodu a neunavenú pôdu
Správne záhradkárčenie vyžaduje dôkladný výsadbový plán s dodržaním niekoľkých základných pravidiel. Takýto plán vám pomôže rozčleniť záhradu a naplánovať si, čo, kam a kedy vysadiť. Budete tak môcť využiť jej potenciál naplno a dopestujete oveľa viac úrody. Okrem toho je plán výsadby efektívnym spôsobom, ako predísť vyčerpaniu pôdy, ku ktorému dochádza najmä pri jednostrannom pestovaní.
Chcete si dopestovať zeleninu v bio kvalite? V takom prípade bude vhodný osevný plán priam nevyhnutnosťou. Pri dodržaní základných pravidiel znížite potrebu umelých hnojív a tiež ochranných postrekov.
Osevný plán odporúčame vytvoriť ešte počas zimných mesiacov, kedy je v záhrade menej práce, vďaka čomu na to budete mať viac času. Spíšte si všetky druhy, ktoré chcete počas roka vysadiť a začnite si ich zoraďovať podľa jednotlivých pravidiel. Počas sezóny sa tak budete môcť sústrediť len na sadenie a starostlivosť o záhradu.
Pravidlo č. 1 – osevný plán druhovej výsadby
Prvé pravidlo, ktorého by ste sa mali držať, je nepestovať rovnaké druhy plodín viacero rokov na tom istom mieste. V opačnom prípade hrozí vyčerpanie pôdy, nízka úrodnosť a zvyšuje sa aj šanca na napadnutie škodcami a chorobami. Naopak, pokiaľ budete plodiny vhodne striedať, zvýšite plodnosť, pomôžete zachovaniu vhodnej štruktúry pôdy a znížite potrebu používania ochranných postrekov.
Pravidlo č. 2 – osevná trať
Počuli ste už označenie „plodiny prvej, druhej či tretej trate“, a čudovali sa, čo to vlastne znamená? Ide o označenia, ktoré slúžia na odlíšenie počtu rokov, ktoré ubehli od posledného organického hnojenia záhona. Pod organickým hnojením sa pritom myslí jesenné zapracovanie maštaľného hnoja alebo dobre vyzretého kompostu do pôdy.
Toto rozdelenie hrá dôležitú úlohu pri plánovaní budúcoročnej výsadby. Rôzne druhy zeleniny majú totiž odlišné nároky na množstvo živín v pôde. A práve preto sa na základe týchto potrieb rozdeľujú do troch základných skupín – plodiny prvej, druhej a tretej trate.
Rozdeľte si záhradu
Na jeseň, skôr ako sa pustíte do hnojenia, si rozdeľte záhradu na tri časti, ktoré budete v priebehu rokov postupne hnojiť – vždy jednu časť v jeden rok. Získate tak tri rôzne vyživené pôdy, na ktorých môžete pestovať zeleninu z príslušnej skupiny. Na čerstvo vyhnojenom záhone potom naplánujte výsadbu plodín prvej trate. O rok na to, na tom istom záhone, môžete pestovať plodiny druhej trate. Nakoniec, v tretí rok, zasaďte na hriadku nenáročné plodiny tretej trate. Na konci tretieho roka bude potrebné záhon opäť vyhnojiť a celý proces sa zopakuje.
Viac o plodinách a ich rozdelení do jednotlivých tratí a tiež o postupnom hnojení sa dočítate v samostatnom článku na túto tému.
Pravidlo č. 3 – osevný plán susedstva
Pri plánovaní sadenia nezabudnite prihliadať na susedské vzťahy medzi plodinami. Niektoré druhy zeleniny sa navzájom podporujú a chránia pred škodcami, zatiaľ čo iným dvojiciam sa vedľa seba veľmi nedarí. Napríklad, hrach dobre znáša mrkvu, uhorky, reďkovky a fazuľu, ale neznáša rajčiny a jahody. Podobne, bazalka zlepšuje chuť rajčín, no s karfiolom si paradajky nerozumejú. Vždy si preto overte, či je vhodné vybrané druhy pestovať vedľa seba.
Trvácna zelenina
Na zeleninu, ktorá bude na záhonoch rásť niekoľko rokov, bez vášho výrazného zásahu, vyčleňte v záhrade špeciálnu hriadku. Patrí sem napríklad pažítka, rebarbora, špargľa či chren. Pri plánovaní myslite na to, že do ich blízkosti by ste mali vysadiť len priateľské druhy, teda zeleninu s ktorou sa dobre znášajú. Po niekoľkých rokoch, v závislosti od druhu, bude potrebné aj takýto záhon prekopať a pohnojiť. Pestovanú trvácnu zeleninu následne, na základe jej stavu, presaďte alebo zlikvidujte.