-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Všetko čo potrebujete vedieť o predpestovaní priesad – 2. časť
V prvej časti článku o predpestovaní priesad sme sa venovali úvodným krokom, ako sú sadenie a podmienky, ktoré sú pre priesady dôležité. Keď semienka vyklíčia a začnú tvoriť pravé listy, je načase začať s pikírovaním.
Pikírovanie
Pikírovanie je proces, počas ktorého rozsadíte mladé rastlinky s prvými pravými listami do malých osobitých črepníkov. Použiť môžete zakúpené sadbovače, tégliky od jogurtu alebo rašelinový kvetináč na priesady. Do zvolenej nádoby na pestovanie si nasypte substrát a vyhĺbte jamku, ktorá bude dostatočne hlboká pre presádzanú rastlinu.
Keď máte všetko pripravené, opatrne pomocou ceruzky alebo pikírovacieho kolíka uvoľnite rastlinu zo zeme. Držte ju pri tom za klíčne listy, aby ste predišli jej poškodeniu. Následne zastrihnite jej hlavný kolový koreň – tým podporíte rast koreňovej sústavy smerom do strán.
V poslednom kroku zasaďte rastlinu do pripraveného kvetináča a opatrne ju zasypte hlinou. Nie však príliš, klíčne listy musia zostať vonku. Niektoré rastliny, napríklad zeler, sú háklivé na zasypanie listového srdiečka. Nakoniec jemne zavlažte.
Prečo pikírovať?
Pikírovanie je dôležité z viacerých dôvodov. V prvom rade vďaka nemu rastliny spevnejú a vytvoria si silnejšiu koreňovú sústavu. Budú tak odolnejšie a pri vysádzaní na hriadku sa rýchlejšie ujmú. Okrem toho pikírovaním získajú viac miesta na rast. To je dôležité najmä, ak ste vysádzali hromadne do jednej výsevnej nádoby. Ak by ste tento krok vynechali, rastliny by čoskoro nemali dosť miesta a začali by hynúť.
Otužovanie priesad
Ešte predtým, ako budete môcť priesady vysadiť na hriadky, je potrebné ich postupne otužiť. S otužovaním môžete začať koncom marca a pokračovať počas apríla. Ponáhľať sa nemusíte, vysádzať budete môcť, v závislosti od druhu, až po uplynutí hrozby nočných mrazov. Riaďte sa preto dátumom, ktorý je pre konkrétny druh najvhodnejší.
Otužovanie priesad im pomôže postupne si privyknúť na chlad a na slnečné svetlo – najmä ak ste pestovali na parapete. Počas teplejších dní preto miestnosti, v ktorých ich pestujete, vetrajte. Približne týždeň až desať dní pred vysadením ich postupne vynášajte aj von, pričom každý deň predĺžite dobu otužovania.
Vysádzane do záhrady
Dátum sadenia zvoľte na základe údajov, ktoré nájdete na zadnej strane obalu od semienok. Každý druh a odroda majú totiž rozdielne požiadavky – niektoré je možné sadiť skôr, iné neskôr. Veľa užitočných rád nájdete aj na našom blogu. Väčšina druhov zeleniny však vyžaduje, aby pominuli hrozby nočných mrazíkov. Termín vysádzania tak pripadá na začiatok mája.
Na presádzanie priesad si vyberte mierne zamračený deň alebo saďte až podvečer. Ak by ste sadili ráno alebo počas slnečného dňa, by mohli sadenice uvädnúť. Okrem toho by im dlhšie trvalo, kým by sa ujali. Pred samotným vysádzaním nezabudnite rastliny zavlažiť, či už pestujete v sadbovačoch alebo na parenisku.
Priesady pestované v sadbovačoch opatrne aj s koreňovým balom vyberte z jednotlivých výsadbových nádob. Ak ste pri pestovaní použili rašelinový kvetináč na priesady, môžete rastlinu do záhonu vysadiť v ňom. V pôde sa sám rozloží. V prípade ak ste priesady pestovali v parenisku, opatrne ich od seba oddeľte. Snažte sa pritom čo najmenej poškodiť ich koreňový bal. Následne vysaďte.
Pri sadení na hriadku nezabudnite dodržať odporúčané vzdialenosti a vytvorený plán výsadby. Pestované rastliny tak budú prosperovať a vy budete môcť využiť vašu záhradu naplno.