Sladká kukurica priamo zo záhradky – zasaďte si ju aj vy!

Posledná aktualizácia: 3 minúty 9 sekúnd

Radi si pochutíte na sladkých zrnkách varenej alebo grilovanej kukurice? Potom vás určite poteší, že si ju ľahko môžete dopestovať aj u vás v záhrade. Zasaďte si ju ešte dnes a dopestujte si šťavnaté domáce šúľky plné energie, vitamínov a minerálov.

Pochúťka z Ameriky

Kukurica pôvodne pochádza zo strednej Ameriky, kde ju pestovali domorodé kmene. Po Kolumbovom objavení Ameriky sa postupne rozšírila do Európy. Dokonca bola medzi prvými „suvenírmi“, ktoré Kolumbus do Európy priviezol.

Dnes je kukurica dôležitou obilninou, ktorá sa vo veľkom pestuje po celom svete. Približne 70 % celosvetovej produkcie sa používa na kŕmenie hospodárskych zvierat, 20 % na ľudskú spotrebu, 5 % na osivo a 5 % na priemyselné spracovanie. Existuje mnoho rôznych druhov kukurice, medzi najznámejšie patria kukurica obyčajná, pukancová a cukrová. Jednotlivé varianty sa od seba líšia najmä vlastnosťami zŕn a použitím – niektoré slúžia na kŕmenie zvierat, ďalšie na výrobu múky. Na priamu konzumáciu sa najviac hodí kukurica cukrová, ktorú si hravo dopestujete aj u vás v zeleninovej záhrade.


Je kukurica zdravá?

Jednoznačne áno! Napriek tomu, že názov „cukrová“ môže evokovať opak, kukurica je zdravou potravinou, ktorá by nemala chýbať vo vašom jedálničku. Obsahuje veľa vitamínov, hlavne vitamíny skupiny B, A, C a E. Nechýbajú minerálne látky, a to draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a mangán.

100 g kukurice ďalej obsahuje 9 g bielkovín, 9 g vlákniny, 3 g tukov, 72 g sacharidov (z čoho len 2 g sú cukry) a pomerne veľa vody. Kvôli vysokému obsahu sacharidov má vyššiu kalorickú hodnotu, uvedené množstvo má približne 85 kcal. Napriek tomu je vhodnou potravinou aj pri chudnutí a rozhodne by mala byť súčasťou každého vyváženého jedálnička.


Podporuje trávenie a je vhodná aj pre celiatikov

Kukurica obsahuje veľa rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, ktorá je dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho systému. Okrem toho dodáva telu pocit sýtosti, čo oceníte najmä pri diétach. Prispieva tiež o k ochrane tela pred voľnými radikálmi a jej zloženie priaznivo ovplyvňuje nervovú sústavu. Obsah luteínu prispieva k zdravému zraku a pomáha predchádzať šedému zákalu. Kukurica má tiež močopudné účinky a pomáha prečistiť obličky. Vďaka obsahu škrobu poskytne telu postupne sa uvoľňujúcu energiu a udrží vás v chode dlhší čas. Zároveň je kukurica vhodná aj pre celiatikov – neobsahuje žiadny lepok.


Ako si na nej pochutiť?

Čerstvá kukurica zo záhradky chutí najlepšie grilovaná a ochutená soľou alebo varená. Pre ešte lepší gurmánsky zážitok ju môžete na záver poliať roztopeným maslom, prípadne posypať nasekanou pažítkou. Pripraviť si z nej môžete aj netradičnú polievku alebo kukuričné placky. Vynikajúca je tiež ako súčasť šalátov a rôznych príloh.

Zozbierané klasy čo najskôr skonzumujte, kukurica v chladničke vydrží čerstvá maximálne 3 až 4 dni. Ak si chcete uskladniť kukuricu na neskôr, môžete ju uvariť a zamraziť alebo konzervovať.


Kedy zasadiť kukuricu?

Ideálnym časom na sadenie kukurice je máj, kedy už vládne pomerne stabilné počasie. Semená saďte priamo do pôdy. Predpestovanie sa neodporúča, nakoľko kukurica zle znáša presádzanie. Chcete vedieť viac o pestovaní kukurice? Všetky dôležité informácie nájdete v našom druhom článku: „Ako na pestovanie kukurice?“.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies