-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Sezóna tekvíc je tu! Pochutnajte si na bohatej úrode
Tekvice na záhonoch sú už pripravené na zber a prichádza čas, kedy si na nich môžete pochutnať. Ako sa uistiť či sú už zrelé a ako ich pred varením očistiť?
Prečo zaradiť tekvicu do vášho jedálnička
Tekvice sa môžu pochváliť nízkou kalorickou hodnotou, za čo vďačia až 90 % obsahu vody. Okrem toho sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Sú vhodné pri chudnutí, ale aj ako súčasť vyváženej stravy.
Konzumácia tekvíc podporuje trávenie, vysoký obsah vlákniny prečisťuje črevá a bojuje proti zápche. Vďaka množstvu vitamínov podporí vašu imunitu a pomáha tiež so zrakom. Je pritom jedno, či máte radšej populárne hokkaido, obyčajnú maslovú tekvicu, patizón alebo inú netradičnú odrodu. Hoci nemajú rovnaké zloženie výživných látok, všetky zaraďujeme medzi veľmi zdravé potraviny.
Ako spoznať zrelé tekvice?
Tekvica je pripravená na zber vtedy, keď sa pekne vyfarbí a jej stopka zaschne. Vtedy si môžete byť istí, že už viac nenarastie. Po poklopaní by ste mali počuť dutý zvuk, podobne ako pri melóne. Pri zbere sa vždy uistite, že tekvica nie je nahnitá, plesnivá alebo inak poškodená. Šupka by mala byť pevná. Zber tekvíc zbytočne neodkladajte. Drobný mrázik, ktorý prichádza ešte pred koncom jesene, by ich úplne znehodnotil.
Čistenie pred varením
Skôr, ako sa pustíte do čistenia, tekvicu umyte a osušte. Potom ju rozkrojte a semienka vydlabte. Pred varením, dusením či pečením ešte odstráňte tuhú vrchnú šupku. Tento krok môžete vynechať v prípade hokkaida, ktorého šupka tepelnou úpravou zmäkne, a preto sa konzumuje celé.
Semienka nevyhadzujte!
Zužitkovať sa dá naozaj celá tekvica. Vydlabané semienka zbavte zbytkov dužiny a poriadne poumývajte. Po umytí ich hoďte na 10 minút do osolenej vriacej vody. Keď ich scedíte, umiestnite ich na plech s papierom na pečenie. Následne posoľte, dokoreňte podľa chuti, pokvapkajte olejom a dajte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 200 °C približne 10 až 15 minút, pravidelne premiešavajte, aby sa rovnomerne opiekli.
Zaujíma vás, ako inak si ešte môžete semiačka pripraviť a ako ich zužitkovať? Prečítajte si náš ďalší článok: „Čo so semiačkami tekvice?“.
Môžete ju aj skladovať
Pri dodržaní niekoľkých základných pravidiel môžete tekvice úspešne skladovať niekoľko mesiacov a postupne si pochutnávať na vlastnej úrode. Na zimné uskladnenie vyberte pevné a pekné plody bez akéhokoľvek poškodenia. Následne ich uložte na policu vystlanú slamou tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Môžete ich tiež zavesiť do sieťky. Stopky neodlamujte.
V miestnosti, kde skladujete tekvice, by mala byť stabilná teplota od 10 do 18 °C a vlhkosť v rozmedzí 50 – 80 %. Vo vhodných podmienkach vydržia čerstvé až 5 mesiacov.