-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Prvé jarné vitamíny – odolná zelenina, ktorú môžete vysadiť už v marci
Nový rok, nový začiatok. Aj pre záhradkárov. Prvé jarné slniečko je signálom, že je čas začať s výsadbou zeleniny. Ktoré druhy sa hodia na skorú jar?
Prvé jarné slniečko láka záhradkárov vytiahnuť päty z domu a začať sa venovať pestovaniu. Dobrou správou je, že prvé druhy zeleniny si môžete zasadiť už úvodom marca. Ktoré to sú?
Mrkva
Sladká mrkva má svoje miesto v každej kuchyni. Možnosti jej využitia sú nekonečné. Môžete ju dať do sladkých múčnikov, polievok, omáčok aj príloh. Mrkva zároveň patrí medzi najmenej náročné druhy zeleniny. Znesie teploty až do – 8 °C, čo z nej robí skvelú plodinu na skorú jarnú výsadbu.
Vysievať mrkvu môžete začať už v marci. Nie je náročná na svetlo, no potrebuje ľahkú a priepustnú pôdu. V opačnom prípade sa nedočkáte veľkých, rovných koreňov.
Medvedí cesnak
Medvedí cesnak vo veľkom rastie vo voľnej prírode. Pestovať ho však môžete aj u vás na záhrade ako trvalku. Je odolný voči chladu a mrazu, čo ho radí medzi prvé rastliny, ktoré klíčia a rastú skoro na jar. Má výraznú cesnakovú chuť a skvele sa hodí do rôznych šalátov, na prípravu pesta, či ako chutné doplnenie iných jedál.
Vysádza sa na jeseň alebo na jar po rozmrznutí pôdy. Vyhovuje mu polotienisté stanovisko, obľubuje susedstvo s kríkmi a stromami. Zároveň je medvedí cesnak skvelou predplodinou, keďže jeho vegetačné obdobie končí skôr, ako sa začína u iných druhov zeleniny.
Hrach
Kto by odolal šťavnatému sladkému hrášku? Hrach je ideálnym kandidátom na skoré jarné pestovanie. Klíči už pri teplotách 1 – 2 °C a po vzídení znesie aj mínusové teploty. Vysadiť ho môžete už začiatkom marca. Na živiny je stredne náročný, dostatok dusíka si síce dokáže sám zabezpečiť, no k svojmu rastu potrebuje tiež draslík a fosfor. Vyhovujú mu stredne ťažké, vzdušné, nie však zamokrené pôdy. Je vynikajúcou predplodinou k neskôr pestovanej zelenine, ako sú paprika, rajčiny, uhorky, zeler či zemiaky.
Na prvom hrášku si môžete pochutnať už v máji, približne 80 dní po výseve. Konzumovať ho môžete surový priamo zo struku alebo ho použiť do varenia.
Reďkovka
Reďkovka je na podmienky a priestor veľmi nenáročná koreňová zelenina. Bez problémov odolá chladnejšiemu počasiu a dozrieva veľmi skoro po výsadbe. Zabezpečí vám tak prvé čerstvé vitamíny už počas jari. Skvele sa hodí ako príloha k chlebíku, súčasť zeleninových šalátov či ako chrumkavé doplnenie iných pokrmov.
Reďkovku vysievajte do ľahších piesočnatých pôd bohatých na humus. Začať môžete už v marci.
Šalát
Listový šalát nemá rád príliš veľké horúčavy, práve naopak, vyhovuje mu chladnejšie jarné počasie. Jeho mladé výhonky sú dokonca odolné voči miernemu mrazu. Vysádzať ho tak môžete už niekoľko týždňov pred predpokladaným posledným dátumom mrazu.
Chren dedinský
Výrazná chuť chrenu neoddeliteľne doplnení rôzne, najmä mäsové pokrmy. Vďačí za ňu horčičným a sírnatým siliciam, ktoré obsahuje. Okrem toho je chren bohatý aj na minerálne látky, vitamíny a má antibakteriálne účinky.
Vypestovať si kvalitný a zdravý chren hravo zvládnete aj vo vašej záhrade. Ide o veľmi nenáročnú koreňovú zeleninu, ktorú môžete vysadiť už v marci. Chren má rád polotieň, vlhkú, priedušnú a výživnú pôdu.
Cibuľa, pór a cesnak
V podstate všetka zelenina z čeľade cesnakovité je odolná voči mrazu, preto je skvelou zeleninou na skoré jarné pestovanie. Vysádza sa väčšinou už na jeseň, no zasadiť ju môžete aj na jar, hneď ako rozmrzne pôda.