Poznáte tieto tri exotické druhy zeleniny?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 8 sekúnd

Radi skúšate nezvyčajné chute a experimentujete s novými plodinami? Spoznajte tieto tri druhy menej známej zeleniny, ktorej sa však na našom území veľmi dobre darí.

Ibištek jedlý – okra

Ibištek jedlý, známejší pod názvom okra, je typický svojimi krásnymi kvetmi. Jeho odrody sa bežne pestujú ako okrasné rastliny. Plody ibišteka jedlého priaznivo vplývajú na organizmus a obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Majú podlhovastý zašpicatený tvar, ktorý môže pripomínať čili papriku. S tou však nemajú nič spoločné. Vnútri sú slizovité a zberajú sa ešte nedozreté. V kuchyni ich využijete varené, dusené alebo vyprážané na nízkej teplote. Hodia sa k ryži, mäsu a pripraviť si z nich môžete aj polievku.

Okra pochádza z Indie, i keď jej pôvod nie je presne známy. Veľmi dobre sa jej darí v teplejších oblastiach na juhu Slovenska. Napriek tomu ju v slovenských záhradách nájdete len zriedka, čo je veľká škoda.


Mexická uhorka

Predstavte si uhorku, ktorej povrch vyzerá ako melón a má tvar väčších bobuliek hrozna. Presne takto vyzerá mexická uhorka. Je veľmi zdravá a chuťou sa podobá na klasickú uhorku s jemnými limetkovými tónmi. Ako už aj názov napovedá, pochádza z oblasti strednej Ameriky.

Mexická uhorka je popínavá rastlina s vysokou úrodnosťou a veľmi dobre sa jej darí v našich klimatických podmienkach. Je nenáročná na pestovanie a odolná voči chorobám a škodcom. Malinké dozreté uhorky sú vynikajúce čerstvé, ako súčasť rôznych zeleninových aj ovocných šalátov. Poslúžia ako chutná príloha k rybe alebo súčasť predjedla. Dajú sa tiež zavárať a kvasiť, podobne, ako uhorky nakladačky.


Artičoky

Artičoka sa k nám dostala zo severnej Afriky a darí sa jej najmä v nižšie položených, teplých oblastiach. Pestuje sa ako trvalá zelenina. Konzumujú sa jej puky aj s okvetnými lístkami, ktoré sa zberajú sa tesne pred vykvitnutím. Je obľúbená vo francúzskej a talianskej kuchyni.

Ako si pripraviť artičoky u vás doma? Zozbierané puky môžete variť, piecť i zapekať. Sú chutnou súčasťou a príjemným oživením rôznych jedál, napríklad, šalátov a cestovín. Vynikajúce sú ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies