Pestovanie cibuľových zelenín - veľký prehľad
V tomto článku sa dozviete všetko o pestovaní cibuľových zelenín vrátane cibule kuchynskej, póru, cesnaku, pažítky, zimnej cibule a šalotky. Ponúkame podrobný návod od botanického opisu, cez výber odrôd, až po techniky sejby a zberu, aby ste dosiahli bohatú a zdravú úrodu vo svojej záhrade.
Cibuľa kuchynská
Allium cepa L., Čeľaď ľaliovité (Liliaceae)
Botanický opis
Cibuľa je dvojročná rastlina. V prvom roku vytvára v zemi sukňovitú, guľatú alebo plocho guľatú cibuľu. Na spodku má podcibulie, z ktorého vyrastajú dužinaté korienky. Listy sú trubicovité. V druhom roku vyrastá z trsu listov dutá byľ s guľatým okolíkom belavých kvietkov. Plod je tobolka, ktorá obsahuje čierne hranaté semená. V jednom kilograme sa nachádza 200 000 – 275 000 semienok, ktoré zostávajú klíčivé 2–3 roky.
Prehľad odrôd
- Augusta (vegetačné obdobie 164 dní)
- Obrovská žltá (164 dní)
- Všetanská (158 dní)
- Polanovská (160 dní)
Vegetačné podmienky
Cibuľa vyžaduje slnečnú a teplú polohu. Mladé rastlinky nie sú citlivé na chlad a vlhko, no dospelá cibuľa vo vlhku zle vyzrieva. Vyžaduje stredne ťažké pôdy a neznáša kyslú reakciu pôdy. Pozemok musí byť čistý, nezaburinený a s dobrou zásobou živín.
Zaradenie v osevnom postupe
Cibuľu zaraďujeme do druhej trate. Dobrou predplodinou sú vikovité zeleniny, zemiaky, rajčiaky, uhorky či karfiol.
Príprava pôdy a priemerné dávky hnojív
Pôdu na jeseň hlboko zrýľujeme. Na jar ju pripravíme tak, aby sa zadržalo čo najviac vlahy. Tesne pred sejbou ľahko povalcujeme. V pôdach chudobných na vápno aplikujeme na jeseň 250 g haseného vápna na 1 m² a pohnojíme 40 g Thomasovej múčky na 1 m². Na jar, 14 dní pred sejbou, hnojíme 40 g superfosfátu (ak sme nepoužili Thomasovu múčku), 30 g 40% draselnej soli a 30 g síranu amónneho na 1 m².
Cibuľu môžeme pestovať dvoma spôsobmi: zo semena alebo zo sadzačky.
Pestovanie cibule zo semena
Semeno vysievame čo najskôr, už v marci, do riadkov vzdialených 30 cm od seba. Pred sejbou pomiešame so semenom značkovaciu rastlinu, najlepšie šalát alebo reďkovku. Na 1 m² sa vysieva 0,6 – 1 g semena. Semeno môžeme namáčať alebo jarovizovať. Sejeme plytko a po sejbe ľahko povalcujeme. Využíva sa aj jesenná sejba, ktorá dáva síce menšiu, ale skoršiu úrodu.
Ošetrovanie porastu
Hneď po vzídení značkovacej rastliny plečkujeme. Celkovo plečkujeme tri až štyrikrát. Vzídené rastliny dvakrát pretrhávame: prvý raz na 3 cm, druhý raz asi o 6 – 8 týždňov po vyklíčení na 10 – 12 cm. Vytrhané cibuľky už môžeme zúžitkovať. Vňať nepovaľujeme.
Pestovanie cibule zo sadzačky
Sadzačku pestujeme na ľahších, vyčerpaných pozemkoch. Vysievame v apríli až máji alebo od septembra do novembra, nepretrhávame a cibuľu nevyťahujeme, len plejeme. Zberáme neskôr, keď vňať zožltne. Cibuľky pri zbere vyberieme a necháme usušiť. Triedime ich podľa veľkosti na sitách a používame cibuľky s priemerom 0,5 – 1,5 cm. Sadíme ich v nasledujúcom roku ručne do brázdičiek v sponu 30 × 8 cm na pole, vyznačené značkovačom brázdičiek hlbokých 10 – 12 cm. Pri sadení sa cibuľka zatlačí do brázdičky tak, aby hrot bol zarovno s povrchom pôdy. Brázdička sa zahrnie doskou a pozemok sa povalcuje. Na 1 m² potrebujeme asi 42 kusov cibuliek. Za vegetácie okopávame a plečkujeme. Z našich odrôd sa na toto pestovanie hodia Všetanská, Štutgardská. V malom sa používa aj pestovanie z predpestovaného sadiva. Semeno vysievame vo februári v teplom parenisku. V apríli sadíme priesady do sponu 30 × 8 cm.
Zber
Cibuľa sa zberá podľa spôsobu pestovania. Cibuľu z priamej sejby zberáme koncom augusta a v septembri; cibuľu z priesad zberáme v polovici augusta. Sadzačkovú cibuľu zberáme najskôr, už v júli. Zberová zrelosť sa pozná podľa pevnosti cibule, typického zafarbenia šupky a vädnutia či zožltnutia vňate. Cibuľu opatrne vytrhávame a necháme na poli uschnúť.
Výnosy trhového tovaru z 1 m²: 1,8 – 3,5 kg.
Pór
Allium ampeloprasum L. subsp. porrum Regel, Čeľaď ľaliovité (Liliaceae)
Botanický opis
Je to otužilá dvojročná zelenina. V zemi má vajcovitú až podlhovastú cibuľu, pokrytú striebristými šupinkami. Z cibule vyrastá oblá byľ, ktorá je naspodku obalená dlhými listovými pošvami. Listy sú ploché, podlhovasté, kopijovité. Kvetná os vyrastá v druhom roku. Na vrchole má okolík belavých alebo ružovkastých kvetov. Plod je tobolka so semenami tvarom a vlastnosťami podobnými semenám cibule. Klíčivosť si podržuje 2 – 3 roky.
Prehľad odrôd
- Carentánsky (vegetačné obdobie 202 dní)
- Elefant (202 dní)
- Gigante Suizo (200 dní)
Vegetačné podmienky a zaradenie v osevnom postupe
Pór nie je náročný na pôdu ani polohu. Je mrazuvzdorný, znáša aj vlhkejšie pôdy, ale potrebuje dostatok humusu a živín. Môže byť zaradený do prvej pestovateľskej trate. Dobrou predplodinou sú uhorky, zeler a hlávkový šalát.
Príprava pôdy a priemerné dávky hnojív
Na jeseň hnojíme bežnou dávkou maštaľného hnoja a pozemok zorieme. Pred začiatkom jari pohnojíme močovkou, do ktorej pridávame na 100 litrov) 800 g superfosfátu. Pred sejbou alebo vysádzaním pridávame 30 g draselnej soli, 20 g superfosfátu a 20 g síranu amónneho na 1 m².
Sejba
Pór môžeme pestovať dvoma spôsobmi: buď ho vysejeme priamo na pole, alebo sadíme predpestované priesady. Pre veľkoplošné pestovanie sa hodí priama sejba. Sejeme koncom marca až začiatkom apríla do riadkov vzdialených 40 cm. Na 1 m² vysievame 0,8 – 1 g osiva. Aby sme zabránili hustej a nerovnomernej sejbe, pridávame k osivu preosiaty piesok alebo hrubozrnný materiál; niekedy aj špenátové či šalátové semeno. Po zasiatí mierne povalcujeme.
Ošetrovanie porastu
Veľmi dobre účinkuje časté okopávanie na vzdialenosť asi 10 – 12 cm. Pri okopávaní pór postupne prihŕňame, aby sa spodná časť vybielila.
Zber
Pór môžeme zberať aj cez zimu až do jari. Vykopávame ho väčšinou ručne rýľom, vonkajšie listy odstránime. Pri čistení korene skrátime. Viaže sa do viazaníc a zasiela sa v debničkách.
Výnosy trhového tovaru z 1 m²: 1 – 3 kg.
Cesnak kuchynský pravý
Allium sativum L. subsp. vulgare Holub, Čeľaď ľaliovité (Liliaceae)
Botanický opis
Je to trváca zelenina, ktorá má v zemi cibuľu zloženú z niekoľkých jednoduchých cibuliek — strúčikov. Listy sú ploché, stužkovité. Celá rastlina, hlavne však cibuľa, obsahuje štipľavú cesnakovú silicu. Rozmnožuje sa výhradne vegetatívne.
Prehľad odrôd
U nás pestujeme dva hlavné typy krajových odrôd:
- Cesnak biely: s bielymi sukničkami obaľujúcimi zloženú cibuľu. Tento cesnak nekvitne. Listy má úzke, dlhšie a silno osrienené. Je prispôsobený suchším podmienkam. Pri dozrievaní vňať v krčku zasychá a kloní sa k zemi.
- Cesnak fialový: listy má kratšie, ale širšie a menej osrienené. Tvorí kvetné osi s okolíkmi kvietkov, ktoré kvitnú len zriedkavo. Miesto nich sa tvoria v súkvetí malé pacibuľky, ktoré sa môžu použiť na množenie. Cibule sú väčšie s ťažšími strúčikmi, obalené modrofialovými sukničkami. Zrelosť sa určuje, keď spodné listy začnú žltnúť. Tento typ je prispôsobený chladnejším a vlhkejším podmienkam.
Nevybiehajúce odrody: Bzenecký (krajový), Přerovský.
Vybiehajúce odrody: Bzenecký paličiak.
Vegetačné podmienky a zaradenie v osevnom postupe
Cesnak potrebuje ľahšie, humózne, kypré a výhrevné hlinitopiesočnaté pôdy v starej hnojivej sile. Neznáša hnojenie čerstvým maštaľným hnojom. Poloha má byť chránená a slnečná. V ťažkých a zamokrených pôdach sa cesnaku nedarí. V osevnom postupe cesnak zaraďujeme po hnojených plodinách do druhej trate, najlepšie po plodinách, ktoré zanechávajú pôdu v dobrom stave a bez buriny.
Príprava pôdy a priemerné dávky hnojív
Cesnak nesmieme prehnojovať dusíkom, pretože to negatívne ovplyvňuje jeho kvalitu a trvácnosť. Potrebuje dostatok draslíka a vápnika. Vápnime k predplodine. Pri hlbokej orbe dávame na 1 m² 40 g Thomasovej múčky, 30 g 40% draselnej soli a 30 g síranu amónneho. Pred vysadením sa pôda povalcuje a vyznačia sa hlboké jarky.
Sadenie
Najlepšie je sadiť v septembri až októbri alebo skoro na jar do riadkov vzdialených 30 cm a strúčiky v nich na 10 – 15 cm. Strúčiky sadíme 4 – 5 cm hlboko, podobne ako cibuľu sadzačku. Na 1 m² potrebujeme 50 – 80 g strúčikov, t. j. asi 30 kusov. Závisí to od priemernej veľkosti a odrody. Jarné sadenie, aj keď skoré, nie je také spoľahlivé a úroda býva menšia. Prezimovanie mrazuvzdorných strúčikov v pôde je istejšie než uskladňovanie. Na jar musíme zavčasu plečkovať a mrazom vytiahnuté strúčiky zatlačiť do zeme.
Ošetrovanie porastu
Ošetrovanie spočíva v niekoľkonásobnej okopávke a plečkovaní. Pri dlhotrvajúcom suchu občas zalejeme.
Zber
Pri zbere dbáme na určenie správnej zrelosti cibúľ. Rastliny nenechávame v zemi príliš dlho, aby sa cibule ľahko vyberali. Z jesenného sadenia zberáme koncom júna až v júli, z jarného v auguste. Cibule vyorávame alebo vykopávame rýľom, čistíme, vňať zväzujeme do viazaníc a sušíme na vzdušných miestach.
Výnosy trhového tovaru z 1 m²: 0,5 – 0,75 kg cibúľ.
Pažítka pobrežná
Allium schoenoprasum L. subsp. riparium (Opiz) Hayek, Čeľaď ľaliovité (Liliaceae)
Botanický opis
Pažítka tvorí husté trsy rúrkovitých tmavozelených listov. V druhom roku po vysadení vyrastajú kvetné osi s okolíkmi bledoružových až fialkastých kvietkov. Klíčivosť si udržuje 2 – 3 roky, 1 kg obsahuje 900 000 – 1 500 000 semien.
Prehľad odrôd
- Pražská krajová
- Bohemia
Pestovanie
Najlepšie sa darí v ľahkej, hlinitopiesočnatej pôde; poloha nerozhoduje. Pestujeme ju v druhej trati; na jeseň hnojíme primerane 150 – 200 g haseného vápna na 1 m² a na jar pred vysádzaním 40 g superfosfátu, 30 g draselnej soli a 20 – 30 g liadku na 1 m². Pôdu pripravujeme podobne ako pod cibuľu. Na väčších plochách pestujeme pažítku len na rýchlenie, na ktoré sa najlepšie hodí dvojročná pažítka. V prvom roku ju sejeme v apríli do riadkov vzdialených 30 cm. Získané priesady sadíme v nasledujúcom roku vo zväzkoch do sponu 50 × 20 cm a v zime ju rýchlime. Ako jednoročnú ju pestujeme tak, že v marci vysievame do pareniska, v máji sadíme na pozemok a na jeseň je pripravená na rýchlenie. Zberáme len listy, ktoré zrezávame dvakrát a viažeme do zväzočkov po 100 g.
Cibuľa zimná
Allium fistulosum L., Čeľaď ľaliovité (Liliaceae)
Pochádza z planého druhu rastúceho na Sibíri v Altaji. Vytvára trsy valcovitých polocibúľ s bočnými cibuľkami. Je mrazuvzdorná a nenáročná na pôdu; môže zostať na jednom mieste aj niekoľko rokov. Poskytuje od jari do zimy vňať s chuťou podobnou póru. Cibuľky čiastočne nahrádzajú kuchynskú cibuľu. Vysieva sa v apríli, júli alebo v septembri do riadkov vzdialených 30 cm, asi 0,8 g osiva na 1 m².
Šalotka
Allium ascalonicum Str. et Manst., Čeľaď ľaliovité (Liliaceae)
Je trváca rastlina podobná silnejšej pažítke. Vytvára menšie vajcovité až guľovité cibuľky, zložené z 3 až 10 menších cibuliek činkovitého tvaru. Zhluky cibuliek sú voľnejšie ako u cesnaku. Rozmnožuje sa ľahko, vegetatívne. U nás nekvitne. Má jemnú chuť a je veľmi cenná v kuchyni. Je skorá a skromná v nárokoch na pôdu a polohu.
Najznámejšie odrody
- Ruská šalotka
- Nemecká hnedá
- Holandská
- Dánska veľká
Darí sa v podobných pôdach ako cibuľa kuchynská a má rovnaké nároky na hnojenie. Je úplne mrazuvzdorná. Vysádzame ju na jar v marci alebo na jeseň, najneskôr v októbri. Sadíme do 5 cm hlbokých brázdičiek vzdialených 30 cm a v nich na 8 – 10 cm. Na 1 m² potrebujeme asi 50 – 60 g cibuliek. Z jesenného sadenia zberáme už v júni, z jarného v auguste. Keď vňať zožltne, vykopávame ju rýľom a necháme obschnúť. Priemerný výnos je 0,5 – 0,8 kg cibuliek na 1 m².