-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Päť najčastejšie pestovaných druhov tekvíc
Spolu s jeseňou prichádza obdobie dozrievania tekvíc. V nasledujúcom článku vám priblížime 5 druhov tekvíc, na ktoré najčastejšie narazíte v obchodoch, a ktoré si ľahko vypestujete aj na záhrade
Tekvica obrovská — veľkoplodá
Azda najznámejším druhom tekvice je tekvica obrovská, alebo inak veľkoplodá. Naraziť môžete na jej viaceré odrody, napríklad Goliáš alebo Tom Fox. Najmenšie kusy dorastajú do veľkosti futbalovej lopty a najväčšie plody dosahujú hmotnosť až 400 kilogramov. Je typická svojou oranžovou farbou a okrúhlym tvarom.
Tekvica obrovská sa s obľubou využíva najmä na vyrezávanie a ako dekorácia. Jej dužina je však vynikajúca na prípravu polievok, omáčok a prívarkov. Dokonca si ju môžete aj upiecť, podobne ako hokkaido. Jej semená, ktorých obsahuje naozaj veľa, sú vynikajúce na ďalšie spracovanie. Rozhodne ich preto nevyhadzujte, ale radšej si z nich pripravte zdravú pochúťku.
Hokkaido tekvica
Sýto oranžová tekvica hokkaido s viac-menej okrúhlym tvarom si za posledných pár rokov získala veľkú obľubu. Ide vlastne o odrodu vyšľachtenú z tekvice obrovskej. Má sladkastú chuť a praktickú veľkosť. Veľkou výhodou je to, že ju nie je potrebné pred varením šúpať. Jej šupka tepelnou úpravou pekne zmäkne a je veľmi chutná a výživná. Rovnako môžete zužitkovať jej semiačka, ktoré sú vynikajúce pečené v trúbe, len tak so soľou alebo s korením.
Hokkaido tekvica je bohatá na vitamíny a minerálne látky a svojimi vlastnosťami sa hodí do rôznych jedál. Pripraviť si z nej môžete krémovú polievku, chutnú prílohu alebo sladký koláč s tekvicovo-pudingovým pyré. Môžete ju piecť v trúbe, grilovať, variť alebo vyprážať.
Maslová tekvica
Svoj názov si maslová tekvica vyslúžila vďaka jemnej sladkastej dužine, ktorá konzistenciou pripomína avokádo. Je charakteristická svojím tvarom pripomínajúcim hrušku a krémovou až zelenkavou šupkou. Pred varením je potrebné ju ošúpať, čo však nie je veľký problém, keďže sa šupka ľahko oddeľuje od dužiny.
Maslová tekvica obsahuje len veľmi málo semien a veľa dužiny bez typických tuhých vlákien. Vďaka tomu je veľmi vhodná na varenie aj pečenie. Pripraviť si z nej môžete tekvicový prívarok, plnku, omáčku, lahodné pyré či sladký koláč. Veľmi chutná je grilovaná a pečená, dochutená vhodným korením.
Patizón
Cenu o tekvicu s najzvláštnejším tvarom by rozhodne vyhral patizón. Svojím výzorom pripomína lietajúci tanier s vlnkový okrajom. Kedysi by ste ho našli len v charakteristickej bielej farbe, no dnes už narazíte aj na oranžové, zelené či fialové plody. Svojím vzhľadom pripomína skôr ozdobnú tekvicu, no pod šupkou sa skrývajú chutná dužina a jedlé semiačka.
Patizón môžete v kuchyni použiť v podstate na akékoľvek jedlo pripravované z tekvíc. Najobľúbenejší je vyprážaný v trojobale alebo cestíčku. Je z neho aj vynikajúca tekvicová polievka alebo tekvicová omáčka. Patizón si dokonca môžete zavariť v sladko-kyslom náleve, podobne, ako kyslé uhorky.
Cuketa
Cuketu na pultoch v obchodoch či na záhradách nájdete už počas leta. Je typická svojím tvarom, ktorý pripomína uhorku. Mladé plody môžete konzumovať celé aj so šupkou, v ktorej sa nachádza najviac vitamínov. Mladšie kusy majú len veľmi jemné semiačka, ktoré pred varením nemusíte odstraňovať. Staršie plody však majú o niečo väčšie semienka, ktoré je potrebné pred spracovaním vydlabať. Určite ich však nevyhadzujte, môžete si ich upiecť rovnako ako semená z ostatných druhov tekvíc.
Cuketa je vynikajúca pripravená na rôzne spôsoby. Môžete si ju ugrilovať alebo udusiť nakrájanú na kocky spolu so šupkou. Vyskúšať vám odporúčame plnenú pečenú cuketu, plnku môžete zvoliť podľa svojej chuti. Rovnako sa hodí na prípravu krémovej polievky alebo do cesta sladkých koláčov. Vďaka vysokému obsahu vody ho zvláčni a aj zo suchej bábovky vytvorí jemný koláčik.