Paradajky na balkóne? Aj to sa dá!

Posledná aktualizácia: 3 minúty 42 sekúnd

Máte radi chutné domáce paradajky, no nemáte záhradu? Nevadí, rajčiny s nezameniteľnou chuťou si môžete bez problémov dopestovať aj na balkóne. Ako na to, sa dozviete v nasledujúcich odsekoch.

Orientácia balkóna – aké podmienky paradajkám vyhovujú?

Paradajky majú rady veľa slnka a teplo. Najlepšie sa im preto darí na balkónoch, ktoré sú orientované na juh, prípadne juhozápad. Dostatok slnka je dôležitý na to, aby sa plody pekne vyfarbili a získali ich výnimočnú chuť. Samozrejme, ani priveľa slnka a privysoké teploty nie sú ideálne. V prípade horúčav je vhodné balkón aspoň na časť dňa zatieniť.

K paradajkám môžete do nádob vysadiť priateľské rastliny, ktoré podporujú ich rast a pomáhajú odpudzovať škodcov. Obľúbenou bylinkou, ktorá sa spolu s nimi pestuje, je bazalka a paradajky si dobre rozumejú tiež so zelerom.

Nie je odroda ako odroda

Šľachtitelia si v prípade rajčín naozaj nekládli hranice. Dnes si môžete vyberať z veľkého množstva odrôd, ktoré sa vzájomne líšia farbou, tvarom, veľkosťou aj chuťou. Ak chcete pestovať paradajky na balkóne, vhodné sú nižšie odrody, teda kríčkové alebo trpasličie rajčiny. Vynikajúca je napríklad oranžová Venus, červená Bajaja alebo žltá Aztek. Vyskúšať môžete tiež Balkonzauber, Vilmu a iné.

Začnite predpestovaním priesad

Paradajky patria k rastlinám, ktoré je potrebné predpestovať, inak by ste sa úrody nedočkali alebo by bola len minimálna. So sadením semienok začnite už vo februári až marci. Ak máte otvorený balkón bez presklenia, vysievajte 6 až 8 týždňov pred poslednými predpokladanými mrazmi. Priesady si môžete vypestovať v interiéri, v kvetináčoch s hĺbkou aspoň 10 cm. Tie naplňte výsevným substrátom, na ktorý umiestnite semienka s rozostupmi okolo 2 cm. Navrch nasypte tenkú, približne 0,5 cm vysokú, vrstvu zeminy a opatrne zavlažte rozprašovačom.

Semienka klíčia 7 až 14 dní, potrebujú vlhko a dostatok svetla. Teplota by sa mala pohybovať okolo 15 až 20 °C.

Presadenie do veľkého kvetináča – ktorý zvoliť?

Paradajky na balkóne môžete pestovať vo veľkých kvetináčoch, v ktorých budú mať priestor na budovanie mohutného koreňového systému. Veľkosť závisí od výšky, do akej má rajčiak vyrásť. Vyššie odrody budú potrebovať viac miesta (aj okolo 60 l), nižšie si vystačia s menšími črepníkmi. Špeciálne trpasličie paradajky, ktoré dorastú len do výšky 30 cm, dopestujete v nádobách s hĺbkou okolo 20 cm. Kvetináče si môžete vybrať aj v našej ponuke. Alternatívou je na pestovanie využiť vrece od zeminy, do ktorého je však potrebné urobiť otvory.

Na spodku kvetináča je vhodné vytvoriť drenážnu vrstvu, navrch ktorej dáte netkanú textíliu, aby nemohla byť upchatá hlinou. Ako zeminu môžete použiť univerzálny záhradný substrát alebo špeciálnu zeminu na pestovanie paradajok. Pred vysadením na balkón je vhodné priesady rajčín postupne otužovať, podobne ako pri pestovaní v záhrade.

Starostlivosť o paradajky na balkóne

Paradajky v kvetináčoch budú potrebovať vašu pravidelnú pozornosť. Keďže ich životný priestor je dosť obmedzený, je vhodné ich polievať každý deň, aby bol substrát stále jemne vlhký. Pozor si však dajte na preliatie, ktoré by sa mohlo stať príčinou hniloby. Polievajte ráno, odstátou vodou ku koreňom, nie na listy.

Okrem vody budú rajčiny potrebovať pravidelné hnojenie. Počas rastu a tvorby plodov spotrebujú pomerne veľa živín, takže im zásoby prístupné v substráte nebudú stačiť. Hnojte približne každé dva týždne, podľa toho, aké hnojivo zvolíte. Pridať môžete tiež podrvené vaječné škrupiny, ktoré sú skvelým zdrojom vápnika.

A nakoniec to najlepšie – zber úrody

Pokiaľ dodržíte všetky zásady, budete sa môcť už začiatkom leta tešiť z chutných plodov. Tie môžete zberať postupne, keď dozrejú. Pripraviť si z nich môžete napríklad zeleninový šalát alebo si ich vychutnať s hriankou a mozzarellou.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies