Ochutnali ste už bielu reďkovku?

Posledná aktualizácia: 2 minúty 9 sekúnd

Reďkovky sú obľúbenou pochúťkou, ktorá nesmie chýbať v bežnom jedálničku. Sú zdravé, bohaté na vitamíny a minerály. Ešte častejšie ako u nás sa pestujú a konzumujú v Ázii, odkiaľ pochádza aj jej biely variant.

V čom je biela reďkovka výnimočná?

Biela reďkovka má jemnejšiu a krémovejšiu chuť ako jej červená príbuzná. Buľvy sú tiež šťavnatejšie. Obsahuje len veľmi málo kalórií, no veľké množstvo vitamínu C, kyseliny listovej, draslíka, horčíka a vápnika. Okrem toho sa v nej nachádzajú fenolové zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami. Preukázaný je jej antimikrobiálny účinok. Priaznivo vplýva na trávenie a posilňuje imunitu.


Zasadiť ju môžete aj v júli a auguste

Existuje viacero odrôd bielej reďkovky, ktoré sa vzájomne líšia tvarom, veľkosťou a dĺžkou vegetačného obdobia. Medzi obľúbené patrí Japana F1, ktorá sa vysieva v júli až auguste s jesenným zberom.

Kam reďkovku vysadiť? Vyhovujúce je teplé slnečné miesto s ľahšou pôdou. Nie je vhodná ťažká ílovitá ani príliš piesočnatá zemina. Nemá rada priame vyhnojenie maštaľným hnojom. Keďže ide o rastlinu s pomerne krátkym vegetačným obdobím, je vynikajúcou medziplodinou alebo následnou plodinou.


Výsev a starostlivosť

Zakúpené semienka vysievajte do pripravených záhonov po viacerých kusoch na jedno miesto. Ideálna hĺbka výsevu je 2 – 3 cm. Keď rastlinky podrastú, porast vyjednoďte. Vzdialenosť medzi rastlinami v riadku by mala byť aspoň 10 cm.

Počas celého vegetačného obdobia doprajte reďkovkám dostatok vlahy, aby boli buľvy šťavnaté. Hriadky udržiavajte odburinené. Biela reďkovka sa pestuje v „hrobčekoch“ vysokých 30 až 40 cm, podľa potreby. Počas rastu preto rastliny postupne prihŕňajte zeminou.


Kedy zberať reďkovku a ako ju využiť?

Biela reďkovka Japana F1 bude pripravená na zber v októbri až novembri, v závislosti od toho, kedy ju vysadíte. Čerstvú buľvu si môžete pridať do zeleninových šalátov alebo ju nakrájajte a spolu s dipom podávajte ako predjedlo. Vynikajúca je ako súčasť rôznych ázijských jedál, napríklad jarných roliek. Môžete ju tiež tepelne upraviť – pridajte ju do praženice, použite ako náhradu mrkvy alebo ju opečte.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies