Nestihli vám dozrieť paradajky? Takto ich môžete zachrániť!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 5 sekúnd

Chladné počasie paradajkám veľmi nevyhovuje a môže sa stať, že s príchodom jesene ostanú na rastline nedozreté plody. Nemusíte ich však vyhadzovať, v nasledujúcich odsekoch nájdete niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu zužitkovať celú úrodu.

Hlavné je teplo

Paradajky potrebujú na dozretie dostatok tepla. Slnečné žiarenie pritom nie je podmienkou. Pomôcť môže aj etylén, plyn, ktorý je v komerčnom prostredí využívaný na urýchlenie dozrievania ovocia. V prípade, ak chcete zachrániť nedozretú úrodu, môže pomôcť. Ako v domácom prostredí získate etylén? Veľmi jednoducho. Prirodzene sa uvoľňuje zo zrejúceho ovocia, ako sú banány a jablká. Stačí, že ich umiestnite do blízkosti paradajok a dozrievanie bude rýchlejšie.

Zavesenie dole hlavou

Overenou metódou na dozrievanie rajčín je vykopanie celej rastliny zo zeme. Tú zo záhrady odoberte ešte predtým, ako udrú prvé mrazy. Následne ju v garáži alebo na inom krytom a teplom mieste zaveste dolu hlavou. Teplota nesmie klesnúť pod nulu. Takto „umelo“ dozreté paradajky sú dokonca veľmi chutné.

Kartónová škatuľa

Jednou z metód, ako zabezpečiť, aby paradajky dozreli, je ich umiestnenie do kartónovej škatule. Tú najprv vysteľte novinami. Následne do nej poukladajte paradajky tak, aby medzi nimi zostal malý priestor. Navrch položte ďalšiu vrstvu novín a krabicu umiestnite na teplé miesto. Nezabudnite paradajky pravidelne kontrolovať. Kaziace sa kusy ihneď odstráňte, aby sa nákaza nešírila ďalej. Alternatívou je poukladanie paradajok do papierového vrecka spolu s jablkom.

Sklenený pohár

Na dozrievanie paradajok môžete použiť aj sklenený pohár. Do neho paradajky poukladajte, spolu s banánom alebo jablkom. Pohár uzavrite. Keďže bude pohár počas dozrievania uzavretý, je potrebné rajčiny kontrolovať. Zachytená vlhkosť môže v kombinácii s teplom viesť k tvorbe plesní.

Môžete zelené paradajky jesť?

Nezrelé plody paradajok obsahujú jed solanín. Ten sa odbúrava dozrievaním, najviac ho obsahujú malé tmavozelené plody. Na to, aby ste po ich konzumácii mali zdravotné problémy, by ste museli zjesť vyše 600 g väčších nedozretých plodov. Napriek tomu sa konzumácia džemov, kečupu či nakladaných nezrelých paradajok neodporúča pre tehotné ženy a ľudí so zdravotnými problémami. Mnohí však tieto jedlá považujú za lahôdky.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies