Máte radi cícer? Dopestujte si ho vo vašej záhrade!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 58 sekúnd

Cícer je nielen chutná, ale tiež veľmi zdravá strukovina plná vitamínov a minerálov. Pochváliť sa môže, napríklad, vysokým obsahom železa a bielkovín. Okrem toho je cícer nenáročný na pestovanie, tak prečo si túto chutnú strukovinu nevysiať vo vlastnej záhrade? V nasledujúcich odsekoch sme si pre vás pripravili kompletný návod, ako cícer pestovať.

Aké podmienky cícer vyžaduje?

Pôvodne cícer pochádza z juhovýchodného Turecka, odkiaľ sa postupne rozšíril aj k nám. Vyhovuje mu preto teplé, slnečné a pomerne suché stanovisko. Dobre znáša ľahké, hlinito-piesočnaté pôdy zásobené minerálnymi živinami. Nevysievajte ho na hriadky, ktoré ste v nedávnej dobe hnojili maštaľným hnojom alebo vápnom.

Užitočný pomocník v záhrade

Pestovanie strukovín v záhrade neprinesie len bohatú úrodu výživných plodín. Je prospešné tiež pre pôdu. Na koreňoch cícera, tak ako aj ostatných strukovín, žijú symbiotické hľuzkové baktérie, ktoré pomáhajú viazať vzdušný dusík do pôdy. Cícer preto nevyžaduje žiadne dodatočné hnojenie a zeminu po sebe zanecháva oddýchnutú a obohatenú. Je vhodnou predplodinou k plodovej zelenine a hlúbovinám.

Kedy vysievať?

Semená cíceru vysejte do vopred pripravených záhonov v priebehu marca až apríla. Ideálna je teplota pôdy 8 až 10 °C. Sejte do hĺbky 4 až 7 cm. Cícer je citlivý na mráz a teploty pod – 5 °C ho úplne zničia, v chladnejších oblastiach preto vysievajte radšej neskôr. V prípade, že vás počasie prekvapí drobnými mrazíkmi, môžete ho ochrániť prikrytím netkanou textíliou.

Rozostup medzi jednotlivými riadkami by mal byť 30 až 50 cm. Rastlina cíceru vytvára nízky, no bohato sa rozkonárujúci kríček. Dorastá do výšky okolo 60 cm.

Starostlivosť po výseve

Počas klíčenia doprajte semenám cíceru dostatok vlahy. Neskôr, keď mladé rastlinky podrastú, zálievku zmiernite. Dospelý cícer nemá rád premokrenie a znesie aj sucho. Žiadnu ďalšiu špeciálnu starostlivosť nevyžaduje, je odolný voči škodcom a chorobám.

Zber úrody

Cícer má pomerne krátke vegetačné obdobie, ktoré trvá približne 100 dní. Struky sa zberajú v takzvanej „žltej zrelosti“. Pokiaľ ich necháte príliš prezrieť, budú sa ťažko variť. Každý struk obsahuje jedno až dve semená.

Pri zbere máte dve možnosti. Buď budete jednotlivé struky postupne pretrhávať, alebo vytrhnete celú rastlinu a struky oberiete až po ich vysušení. V oboch prípadoch úrodu dôkladne vysušte, a tak skladujte.

Cícer vo vašej kuchyni

Cícer má jemne orieškovú chuť a hodí sa do sladkých i slaných jedál. Obľúbený je najmä v indickej kuchyni. Nekonzumujte ho surový, vždy ho najprv namočte do vody (na minimálne 8 hodín) a uvarte. Pripraviť si ho môžete na rôzne spôsoby. Veľmi chutný je, napríklad, cícerový humus. Pečený cícer, ochutený korením podľa chuti poslúži ako zdravý snack alebo ako príloha. Z cíceru si môžete pripraviť tiež polievky, krémy, kaše, placky, fašírky, nátierky alebo ho pridať do šalátov. Vďaka vysokému obsahu bielkovín je vhodný aj ako náhrada mäsa.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies