Kvaka – vráťme zeleninu našich predkov späť do záhrad!

Posledná aktualizácia: 2 minúty 25 sekúnd

Kvaka je chutná a zdravá zelenina, ktorá sa v minulosti na našom území pestovala vo veľkom. Neskôr ju vytlačili nové druhy dovezené z Ameriky, medzi nimi hlavne zemiaky. Dnes sa postupne opäť dostáva na naše stoly a záhradkári znovu objavujú jej zabudnuté čaro.

Buľva plná vitamínov

Kvaka obsahuje pomerne veľké množstvo vlákniny a vody, preto sa môže pochváliť nízkou kalorickou hodnotou. Okrem toho telu dodá potrebné vitamíny a minerály, najmä vitamíny C, A, B, K a draslík, fosfor, horčík a vápnik. Jej konzumácia má priaznivý efekt na imunitu, srdcovo-cievny systém a podporuje trávenie. Vhodná je aj pri cukrovke a potláča rozvoj rakovinových buniek (najúčinnejšia je v surovom stave). Kedysi sa využívala ako potravina pre vojakov – zasýti a ľahko sa pestuje.


Ako pestovať kvaku?

Chutné buľvy kvaky si bez problémov vypestujete aj vo vašej záhrade. Kvaka je nenáročná plodina a v našich zemepisných šírkach sa jej veľmi dobre darí. Obľubuje slnečné stanoviská s výživnou pôdou a na svoj rast potrebuje dostatok miesta. Ideálny spon je 40 x 40 cm, prípadne 40 x 30 cm, pestovať sa odporúča v druhej trati.


Kedy vysiať kvaku?

Semená kvaky vysejte priamo na záhon v priebehu apríla až mája. Výsev môžete pokojne posunúť aj o mesiac neskôr a úrodu zberať až na konci jesene. Kvaku si môžete tiež predpestovať. V takom prípade vysejte semienka do pripravených nádob v interiéri už v marci. Sadenice následne vysaďte na konečné stanovisko v priebehu mája.


Starostlivosť počas vegetácie a zber

Kvaka je nenáročná plodina a počas vegetačného obdobia nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť. Len v prípade sucha je potrebné ju poliať. Keďže sa zakoreňuje veľmi plytko a hlavy často z veľkej časti trčia zo zeme, môžete ju prihrnúť zeminou.

V závislosti od toho, kedy ste kvaku vysiali, môžete vyrastené buľvy zberať od septembra až do decembra. Kvaka je mrazuvzdorná, a tak znesie aj nízke teploty.


Kvaka vo vašej kuchyni

Ako si túto chutnú zeleninu pripraviť? Kvaka je vynikajúca čerstvá, napríklad, ako súčasť zeleninových štiav. Môžete ju tepelne upraviť, podobne ako zemiaky. Kvaková kaša poslúži ako vynikajúca príloha k mäsu a obľúbené sú tiež pečené kvakové hranolky. Za skúšku určite stoja kvakové placky alebo polievka. Máte radi sladké? Nastrúhanú kvaku môžete pridať aj do koláčov, ktoré zjemní a zvláčni.

Listy nevyhadzujte, sú vhodné na konzumáciu a bohaté na obsah vápnika. Pripravte si ich podobne ako špenát.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies