Je čas vykopať paštrnák

Posledná aktualizácia: 1minúta 50 sekúnd

Zasadili ste si na jar semienka paštrnáka? Teraz je čas ho vykopať zo zeme a pochutiť si na domácej úrode. Paštrnák zasýti na dlhší čas a zároveň telu poskytne cenné vitamíny, najmä vitamín C a B.

Sladký ako mrkva, všestranný ako zemiaky

Paštrnák patrí medzi koreňovú zeleninu a dal by sa popísať ako niečo medzi mrkvou a petržlenom. Kedysi sa na našom území pestoval vo veľkom, neskôr ho vytlačili zemiaky a cukrová repa. Má príjemnú sladkastú a jemne orieškovú chuť. Využiť sa dá na prípravu rôznych jedál od šalátov, cez polievky, nákypy až po pyré. Môžete ho použiť všade, kam idú aj mrkva alebo zemiaky, s ktorými sa výborne dopĺňa, prípadne ich dokáže nahradiť. Je vynikajúci pečený, glazovaný s medom ako príloha alebo vyprážaný. Perfektne sa hodí, napríklad, k divine.


Kedy je čas na vykopanie koreňov?

Zber paštrnáka si naplánujte na neskorú jeseň, pokojne až v novembri. Svoju jemnú chuť totiž získava až po mrazoch. Zberať ho môžete postupne počas celej zimy. Stačí, ak rastliny prikryjete hrubšou vrstvou slamy alebo lístia.

Korene paštrnáka môžete nechať v pôde celú zimu a zberať ich až na jar v marci. Nestratia svoju chuť ani výživovú hodnotu a vy budete mať čerstvú zeleninu hneď, ako rozmrzne pôda.


Ako uskladniť paštrnák?

Žijete v oblastiach, kde vládne tuhá zima a pôda zamrzne na kameň? Ak si napriek tomu chcete pochutnávať na paštrnáku celú zimu, vykopte úrodu zo zeme ešte predtým, ako zamrzne. Vytiahnuté korene nechajte „zasušiť na záhone“, odstráňte z nich vňať a jemne ich očistite od zvyškov zeminy. Na skladovanie nevyberajte poškodené kusy, aby sa nestali zdrojom nákazy. Pripravené korene povkladajte do nádoby s jemne vlhkým pieskom koreňmi smerom nadol. Následne debničky uložte do tmavej a chladnej pivnice, podobne ako mrkvu. Nezabudnite ich pravidelne kontrolovať.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies