-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Je čas vykopať paštrnák
Zasadili ste si na jar semienka paštrnáka? Teraz je čas ho vykopať zo zeme a pochutiť si na domácej úrode. Paštrnák zasýti na dlhší čas a zároveň telu poskytne cenné vitamíny, najmä vitamín C a B.
Sladký ako mrkva, všestranný ako zemiaky
Paštrnák patrí medzi koreňovú zeleninu a dal by sa popísať ako niečo medzi mrkvou a petržlenom. Kedysi sa na našom území pestoval vo veľkom, neskôr ho vytlačili zemiaky a cukrová repa. Má príjemnú sladkastú a jemne orieškovú chuť. Využiť sa dá na prípravu rôznych jedál od šalátov, cez polievky, nákypy až po pyré. Môžete ho použiť všade, kam idú aj mrkva alebo zemiaky, s ktorými sa výborne dopĺňa, prípadne ich dokáže nahradiť. Je vynikajúci pečený, glazovaný s medom ako príloha alebo vyprážaný. Perfektne sa hodí, napríklad, k divine.
Kedy je čas na vykopanie koreňov?
Zber paštrnáka si naplánujte na neskorú jeseň, pokojne až v novembri. Svoju jemnú chuť totiž získava až po mrazoch. Zberať ho môžete postupne počas celej zimy. Stačí, ak rastliny prikryjete hrubšou vrstvou slamy alebo lístia.
Korene paštrnáka môžete nechať v pôde celú zimu a zberať ich až na jar v marci. Nestratia svoju chuť ani výživovú hodnotu a vy budete mať čerstvú zeleninu hneď, ako rozmrzne pôda.
Ako uskladniť paštrnák?
Žijete v oblastiach, kde vládne tuhá zima a pôda zamrzne na kameň? Ak si napriek tomu chcete pochutnávať na paštrnáku celú zimu, vykopte úrodu zo zeme ešte predtým, ako zamrzne. Vytiahnuté korene nechajte „zasušiť na záhone“, odstráňte z nich vňať a jemne ich očistite od zvyškov zeminy. Na skladovanie nevyberajte poškodené kusy, aby sa nestali zdrojom nákazy. Pripravené korene povkladajte do nádoby s jemne vlhkým pieskom koreňmi smerom nadol. Následne debničky uložte do tmavej a chladnej pivnice, podobne ako mrkvu. Nezabudnite ich pravidelne kontrolovať.