-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Hokkaido tekvica – oranžová vitamínová bomba jesene
Počas jesenných mesiacov na záhradách postupne dozrievajú rôzne druhy tekvíc. Jedna z nich si však získala špeciálnu obľubu a stala sa typickým symbolom jesene. Je ňou tekvica Hokkaido, sýto oranžová a nenáročná tekvica, plná vitamínov a minerálnych látok.
Charakteristika
Tekvica Hokkaido pochádza z Japonska. Je jednoduchá na pestovanie, a preto sa spolu s ostatnými druhmi tekvíc na našom území rýchlo udomácnila. Dnes si už jeseň bez nej takmer ani nevieme predstaviť. Vykukuje na nás zovšadiaľ, z regálov v obchodoch, z chutných špecialít v reštauráciách, ale aj ako dekorácia v oknách domov.
Hokkaido tekvica je typická svojím viac-menej okrúhlym tvarom a sýto oranžovou farbou. Zaraďujeme ju do rovnakej skupiny ako tekvicu obrovskú. Väčšinou dorastá do veľkosti 20 až 25 centimetrov s váhou 1 až 2 kilogramy. Pri priaznivých podmienkach môže dosiahnuť aj oveľa väčšie rozmery.
Ako môžete využiť tekvicu hokkaido
Túto odrodu tekvice, chuťou podobnú jej príbuznej maslovej tekvici, môžete využiť na prípravu slaných i sladkých jedál. Vynikajúco chutí len tak upečená s vhodným korením, veľmi obľúbená je aj krémová polievka z hokkaido tekvice. Poslúži tiež ako príloha a skvele doplní rôzne nátierky, omáčky a šaláty. Pripraviť ju môžete roznymi spôsobmi – tekvica hokkaido sa dá piecť, grilovať, variť a vyprážať. Využiť ju môžete na prípravu sladkých koláčov, napríklad, tekvicových muffinov alebo klasického tekvicového koláča s pudingovým pyré.
Na varenie aj pečenie
Hokkaido tekvica poteší aj tým, že ju môžete zužitkovať úplne celú. Pred použitím ju poriadne umyte. Šúpať ju nemusíte, keďže tepelnou úpravou šupka zmäkne a sama o sebe obsahuje množstvo vitamínov. Pred samotným varením ešte nezabudnite vydlabať všetky semiačka, ktoré však nevyhadzujte. Neskôr si z nich môžete pripraviť chutný, zdravý snack na večerné maškrtenie. Takto pripravenú tekvicu môžete nakrájať a tepelne upraviť podľa receptu.
Tekvica hokkaido sa rovnako skvele hodí na dekoračné účely. Veľmi pekne pôsobí v rôznych jesenných aranžmánoch, dokonca je vhodná aj ako tekvica na vyrezávanie.
Aké benefity prináša tekvica hokkaido pre vaše zdravie?
Nie nadarmo si hokkaido tekvica vyslúžila pomenovanie „malý oranžový zázrak“. Jej konzumácia pôsobí priaznivo na trávenie a napomáha pri žalúdočných problémoch a ochoreniach sleziny. Obsahuje množstvo antioxidantov, vďaka čomu pomáha chrániť bunky. Hokkaido tekvica prispieva k udržovaniu správnej hladiny cholesterolu a znižuje krvný tlak. Ak si ju doprajete pravidelne, dokonca pôsobí ako prevencia proti infarktu a mŕtvici. Okrem toho má protizápalové a močopudné účinky a napomáha udržiavať zdravú a čistú pokožku. Ak si dávate pozor na postavu, určite vás poteší, že obsahuje veľmi málo kalórií.
Všetky pozitíva, ktoré táto odroda tekvice prináša, pramenia z jej na vitamíny a minerálne látky bohatej dužiny a šupky. Tá obsahuje vysoké percento vitamínu C, ktorý bojuje proti chrípke a prechladnutiu. Okrem vitamínu C musíme spomenúť aj vitamíny E, D, K a B. Z minerálnych látok obsahuje vysoký podiel draslíka, vápnika, železa, fosforu, horčíka a zinku, ktorý sa nachádza najmä v semiačkach. Svojej oranžovej farbe vďačí za výskyt luteínu, žltooranžového farbiva, ktoré je veľmi prospešné pre zrak.
Ako spoznať zrelú tekvicu?
Zrelú tekvicu spoznáte najmä vďaka jej charakteristickej sýto oranžovej farbe. Po poklopaní má vydať dutý zvuk, podobne ako melón. Jej hnedá drevnatá stonka by mala byť suchá, nie príliš dužinatá. Na prípravu jedál si vyberajte len pekné a pevné plody, ktoré nie sú otlačené a už vôbec nie nahnité. Drobné vady na šupke nie sú závadou.
Pozbieranú tekvicu skladujte na suchom a chladnom mieste, najlepšie v pivnici s nízkou vlhkosťou. Takto vydrží čerstvá až do jari. Uskladniť ju môžete tiež v chladničke približne tri mesiace. Hokkaido môžete taktiež zamraziť, a tak si na obľúbených jedlách pochutnávať až do ďalšej sezóny.