-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Dopestujte si fenikel s výnimočnou chuťou
Obľúbený v Taliansku, Francúzsku aj Holandsku – fenikel je aromatickou plodinou so špecifickou chuťou. Je nesmierne zdravý a priaznivo vplýva na trávenie i imunitný systém. Navyše je nenáročný na pestovanie a darí sa mu aj v našich podmienkach.
Kam zasadiť fenikel?
Ideálnym miestom na pestovanie feniklu je teplé slnečné stanovisko chránené pred vetrom. Pôda by mala byť výživná, bohatá na humus, vápnik a fosfor. Neznáša ťažká mokrú zeminu ani piesočnaté pôdy. Je to plodina druhej trate, nedarí sa preto ani v zemine, ktorá bola priamo vyhnojená organickým hnojivom.
Kedy vysiať semienka?
Fenikel sa pestuje ako neskoršia plodina, zvyčajne nasledujúca po predplodinách ako sú špenát, šalát, zimný pór alebo skorý karfiol. Semienka sa vysievajú na záhony od mája až do júla. Pri skoršom výseve je náchylný na vybiehanie do kvetu a netvorí hľuzy.
Semienka sejte do skypreného a odburineného záhona v riadkoch nahusto. Hĺbka výsevu by mala byť približne 1 – 1,5 cm. Po vyrastení prvých pravých listov rastliny vyjednoďte. Alternatívou je predpestovanie priesad, ktoré zaberie približne 30 až 45 dní. Keďže fenikel zle znáša presádzanie a rozsádzanie, iste nepestujte priesady v hromadnej výsadbe. Pestujte ich radšej v oddelených zakoreňovačoch, čo vám tiež uľahčí vysádzanie von na záhon.
Starostlivosť počas vegetácie
Fenikel je známy svojou odolnosťou voči chorobám a škodcom. Na druhej strane, je náchylný na vybiehanie do kvetu. Dôvodom môžu byť pridlhé dni alebo málo vody. V závislosti od počasia preto doprajte mladým rastlinám primerané množstvo zálievky. Záhony udržiavajte odburinené a prekyprené.
Asi 6 týždňov pred plánovaným zberom, keď majú hľuzy priemer približne 5 cm, ich prihrňte zeminou. Stonky sa tak vybielia a budú šťavnatejšie.
Zber
Hľuzy feniklu budú pripravené na zber v septembri až októbri. Mali by byť približne 10 cm vysoké, 8 cm široké a 5 až 6 cm hrubé. Hľuzu odrežte čo najnižšie pri zemi. Následne odstráňte listy, a to približne 15 cm nad hľuzou. Úrodu môžete zberať postupne, no zber ukončite ešte pred príchodom prvých mrazov. Dužinaté stopky listov sú náchylné na mráz.
Chcete si úrodu fenikla uskladniť na neskôr? Opatrne vykopte celé rastliny a uložte ich po piesku v pivnici. Takto uskladnený môžete fenikel v priebehu zimy skonzumovať alebo ho nechať prezimovať a na jar opäť vysadiť. V druhom roku fenikel vybehne do kvetu a vytvorí plody, z ktorých získate domáce semienka.
Využitie v kuchyni
Čerstvý fenikel môžete konzumovať surový alebo ľubovoľne tepelne upravený. Vynikajúci je pečený a posypaný nastrúhaným syrom či opekaný na masle s cesnakom. Nakrájať ho môžete tiež natenko a dotvoriť ním obložené chlebíky.
Jedlá je nielen hľuza, ale celá rastlina. Mladé lístky sa dajú použiť na dochutenie bylinkového masla, nátierky, jogurtového dressingu alebo akéhokoľvek iného jedla. Ak ich chcete uschovať na neskoršie použitie, lístky zmrazte alebo naložte do oleja/octu. Zachovajú si tak svoju chuť, ktorú sušením strácajú. Semienka môžete využiť ako korenie, ale aj na chleba a sladké pečivo.