-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Dopestujte si baklažán
I keď baklažán nepatrí do zoznamu tradične konzumovanej slovenskej zeleniny, postupne si aj u nás nachádza čoraz viac priaznivcov. Ak zachutil aj vám, môžete si ho dopestovať vo vašej záhradke. Všetky rady o tom, ako pestovať baklažán, nájdete v nasledujúcom článku. Baklažán obsahuje draslík, vápnik, meď a horčík, pričom najviac v ňom nájdete draslíka. Tento minerál je dôležitý pre správnu funkciu nervovej sústavy, pečene, srdca aj svalov. Okrem toho baklažán obsahuje vitamíny A, C a K a antioxidanty. Baklažán pomáha znížiť hladinu cholesterolu, pre vysoký obsah vlákniny prispieva tiež k dobrému tráveniu. Má močopudný účinok a chráni pred vznikom obličkových kameňov. Pomáha znižovať riziko cukrovky, prospieva srdcu a jeho prínos ocenia aj tí, ktorí by sa chceli zbaviť nadbytočných kilogramov.
Baklažán — zelenina s množstvom minerálov
Baklažán obsahuje draslík, vápnik, meď a horčík, pričom najviac v ňom nájdete draslíka. Tento minerál je dôležitý pre správnu funkciu nervovej sústavy, pečene, srdca aj svalov. Okrem toho baklažán obsahuje vitamíny A, C a K a antioxidanty.
Baklažán pomáha znížiť hladinu cholesterolu, pre vysoký obsah vlákniny prispieva tiež k dobrému tráveniu. Má močopudný účinok a chráni pred vznikom obličkových kameňov. Pomáha znižovať riziko cukrovky, prospieva srdcu a jeho prínos ocenia aj tí, ktorí by sa chceli zbaviť nadbytočných kilogramov.
Ako pestovať baklažán
I keď sa baklažán svojím tvarom ponáša viac na cuketu či tekvicu, pri pestovaní má nároky podobné paradajkám a paprike. Táto jednoročná rastlina sa počas rastu rozkonáruje a dorastá až do 2 m. Plody majú známu fialovú farbu, zriedkavejšie sa pestujú tiež jeho iné odrody.
Nároky na pôdu, teplotu a množstvo slnka
Baklažán sa k nám dostal z južnejších štátov. Pre svoj rast bude preto potrebovať teplé, slnečné stanovisko chránené pred vetrom. Nie však také, na ktorom ste v predchádzajúcej sezóne pestovali zemiaky alebo paradajky. Vyhovuje mu pestovanie na hriadke, v skleníku aj fóliovníku. Pôdu vyžaduje výživnú a priepustnú. Počas vegetačného obdobia mu prospievajú teploty od 22 do 28 °C, minimálne nočné teploty by nemali poklesnúť pod 15 °C.
Predpestovanie sadeníc
Sadenice baklažánu si môžete vypestovať zo semien v interiéri. Vysievanie si naplánujte na druhú polovicu marca alebo úvod apríla. Pre klíčenie a rast budú semená baklažánu potrebovať teplotu okolo 18 – 21 °C. Dostatok tepla a slnka budú mať napríklad na okennom parapete.
Vysádzanie priesad
S vysádzaním je potrebné počkať na druhú polovicu až koniec mája. Priesady baklažánu by v skoršom období mohol ohroziť mráz. Ak ho budete pestovať v skleníku, môžete ich sadiť už v apríli.
Z pôdy pred sadením odstráňte kamene, burinu a zvyšky koreňov, prekyprite a vyrovnajte. Potom si pripravte jamky vo vzdialenosti 40 – 60 cm, aby mali dospelé rastliny dostatočný prísun vzduchu a svetla. Sadenice baklažánov premiestnite do jamiek aj s koreňovým obalom. Saďte hlbšie, aby získali dostatočnú stabilitu, pôdu utlačte a výdatne zalejte odstátou vodou. Mladé rastliny je vhodné približne 14 dní prikrývať netkanou textíliou.
Starostlivosť o baklažán
Baklažán bude potrebovať časté zalievanie, a to najmä v čase, keď sa tvoria plody. Pri nedostatku vlahy by mohli odpadnúť. Pravidelne odburiňujte. Počítajte tiež s nutnosťou znížiť počet plodov na jednej rastline — po vytvorení 7 plodov je vhodné zaštipnúť vrchol tak, aby sa nad najvyšším plodom nachádzal jeden list. Nadbytočné kvety odstraňujte.
Škodcovia
Baklažán najčastejšie napádajú roztoče. Ich výskyt spozorujete podľa bledých listov so škvrnami. Môžu ho napadnúť tiež molice, vošky a pásavka zemiaková.
Zber a skladovanie baklažánu
Plody baklažánu zberajte približne jeden mesiac po ich vytvorení, asi od polovice augusta. Dozrievajú až do prvých mrazov. Ak si nie ste istí, či sú plody zrelé, pomôže vám jednoduchý test:
Jemne na baklažán zatlačte. Ak sa v pokožke vytvorí malá preliačina, je zrelý. Zároveň by mal mať peknú farbu. Po rozrezaní v strede nebude zelený a dužina bude mäkká.
Pri zbere používajte ostré záhradnícke nožnice a ponechajte stopku cca 2 cm. Týmto spôsobom predĺžite dobu skladovania. Zrelé plody, ktoré neskonzumujete, môžete odložiť do pivnice, kde vydržia 2 – 3 týždne. Potrebná je teplota 8 – 12 °C a vysoká vlhkosť.