-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Brokolica – zelenina našich záhrad, ktorá je plná prekvapení
Vedeli ste, že brokolica patrí medzi 10 najzdravších potravín? Je nabitá vitamínmi, minerálmi a má nízku kalorickú hodnotu.
Vynikajúca príbuzná kapusty
Brokolica patrí do čeľade kapustovitých, jej príbuznými sú kapusta, kel a karfiol. Pôvodne rástla vo voľnej prírode v oblasti Stredozemného mora a do dnešnej podoby ju vyšľachtili Taliani. Do sveta sa rozšírila hlavne počas 20. a 30. rokov 20. storočia. Dnes sa pestuje hlavne v USA a Európe.
Porcia plná vitamínov
V brokolici sa nachádza významné množstvo vitamínov A, B, K aj C. Dokonca obsahuje až dvakrát viac vitamínu C ako pomaranč. Okrem toho je bohatým zdrojom minerálov, ako sú draslík, horčík, vápnik a železo. Má nízku kalorickú hodnotu, preto je ideálnou zeleninou aj pri chudnutí. V 100 g obsahuje 3,3 g bielkovín, 5,7 g sacharidov (z čoho len 2,49 g cukrov) a 0,2 g tukov.
Pozitívne účinky na zdravie
Brokolica je ľahko stráviteľná a obsahuje veľa vlákniny (3 g v 100 g), vďaka čomu priaznivo vplýva na trávenie. Okrem toho sa v nej nachádza množstvo antioxidantov, ktoré pôsobia protizápalovo a podporujú imunitu. Čím sa však brokolica môže naozaj pýšiť, je vysoký obsah sulforafánu, ktorý znižuje krvný tlak a podporuje funkciu obličiek. Spolu s ostatnými účinnými látkami bojuje aj proti rakovine. V neposlednom rade, kombinácia vápnika a vitamínu K z nej robí ideálnu potravinu pri problémoch s nedostatkom vápnika.
Surová aj varená
Brokolicu môžete konzumovať surovú alebo tepelne spracovanú. Je vynikajúca varená, dusená, grilovaná, pečená aj vyprážaná. Môžete si ju pripraviť v kombinácii s inými druhmi zeleniny ako chutnú prílohu k mäsu alebo z nej spraviť hlavnú hviezdu taniera. Vyskúšajte grilovanú brokolicu poliatu roztopeným maslom alebo vynikajúcu brokolicovú polievku. Fantázii sa medze nekladú — pripraviť si z nej môžete naozaj čokoľvek a zakomponovať sa dá aj do mnohých mäsových jedál.
Najchutnejšia je brokolica zo záhradky
Chcete si pochutnať na čerstvej a chrumkavej brokolici priamo zo záhradky? Potom je najvyšší čas začať s vysievaním. Brokolicu s neskorším zberom môžete vysievať priamo na záhon v júni alebo si predpestovať priesady, ktoré vysadíte von v priebehu júla. Viac o pestovaní brokolice sa dozviete v našom ďalšom článku – Pestovanie brokolice od semienka až po zber.