Ako pestovať pór a ako sa oň starať

Posledná aktualizácia: 4 minúty 25 sekúnd

Pór sa pestuje pomerne ľahko, pokiaľ mu poskytnete dostatok vody, živín a slnečného svetla. Pór je výdatným zdrojom vitamínov A a C, ako aj železa a vápnika. Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré pozitívne vplývajú na naše zdravie chránia nás pred vznikom nádorových ochorení.

Čo je pór?

Pór je príbuzným cibule, cesnaku, šalotky a pažítky. Vytvára zväzky dlhých, úzkych a pomerne plochých modrozelených listov s valcovitým bielym driekom (ale nie cibuľou ako cibuľa). Vyzerá podobne ako zelená cibuľa, ale je väčší a hrubší.

Pór má pomalú až strednú rýchlosť rastu a mal by byť vysadený skoro na jar. V niektorých oblastiach a to platí aj pre naše podmienky,  môže byť vysiaty aj na jeseň. Dávajte pozor na to, kam ho vysejete, pretože obsahuje chemické zlúčeniny, ktoré sú pre domáce zvieratá nebezpečné.


Kedy vysievať a sadiť

Pór môžete vysadiť hneď ako pominú posledné jarné Mladé rastliny prežijú mierny mráz a dospelé rastliny vydržia aj mrazy silnejšie. Ak chcete predbehnúť susedov vysiať  semená v interiéri približne 10 až 12 týždňov pred plánovaným presadením na vonkajší záhon.


Výber miesta výsadby

Na pestovanie póru vyberte slnečné miesto, ktoré má kompostom obohatenú a dobre odvodnenú pôdu. Vyvýšené záhradné záhony a kontajnery sú tiež možnosťou, ak nemáte dostatok miesta v záhone, póru tento spôsob pestovania vôbec neprekáža.

Pór má plytké korene, preto buďte opatrní pri pestovaní iných rastlín v jeho blízkosti. Je dôležité pravidelné odstraňovanie buriny ktorá pór oberá o dôležité živiny. Ak máte v záhone málo miesta môžete ho pestovať spolu s rýchlorastúcim šalátom ktorý má tiež plytké korene.


Rozostupy, hĺbka výsevu a opora

Semená vysádzajte približne pol centimetra hlboko a 15 – 20 centimetrov od seba. Pri výsadbe priesad ich saďte tak hlboko aby bola pôda nahrnutá až po prvé zelené lity na stonke. Riadky by mali byť od seba vzdialené aspoň 30 centimetrov. Pór je pevná rastlina a nepotrebuje žiadnu oporu.


Starostlivosť o pór počas jeho rastu.


Svetlo

Pór má veľmi rád svetlo a plné slnko. Ideálnych je pre neho aspoň šesť hodín priameho slnka počas väčšiny dní. Príliš málo slnka môže mať za následok slabý a nestály rast.


Pôda

Pre pór je najlepšia dobre priepustná hlinitá alebo piesčitá pôda s mierne kyslým až neutrálnym pH pôdy. Výživná pôda je kľúčom k zdravému rastu, preto určite zvážte doplnenie pôdy organickou hmotou alebo bohatým kompostom.


Voda

Pór má plytký koreňový systém a je potrebné ho často aby sa mu darilo. Vo väčšine prípadov postačí raz týždenne výdatne zaliať najlepšie dažďovou vodou. Ak však žijete v teplejšom podnebí alebo je práve obzvlášť horúce počasie a sucho, budete musieť zálievku zintenzívniť. Mulčovanie pomôže udržať pôdu chladnejšiu, udrží vlhkosť a zabráni prerastať burine.

 

Hnojenie

Pór nie náročný na živiny. Ale pretože chvíľu trvá, kým vyrastie a dozreje, pôda bohatá na živiny je dôležitá na to, aby ho dostatočne vyživila počas rastu. Vhodné je počas leta do pôdy doplniť trochu kompostu  alebo organického hnojiva s vysokým obsahom dusíka.


Opeľovanie

Pretože väčšina ľudí zbiera pór predtým, ako kvitne a ide do semena, opelenie nie je  problém. Ak necháte na záhone pór kvitnúť, včely a iný hmyz si s opelením hravo poradia.


Pór vs. cibuľa

Pór je príbuzný cibule a má mnoho podobných vlastností. Pór však nevytvára cibuľky ako cibuľa. Má jemnú cibuľovú chuť, a pri varení je sladší ako cibuľa. Tým, že obsahuje menej aromatických látok ako cibuľa je ľahší na žalúdok a nezaťažuje trávenie tak ako cibuľa.


Zber póru

Na rozdiel od cibule, listy póru nám políhaním a vysychaním nesignalizujú termín zberu. Zbierame ho, keď je šírka stonky väčšia ako 2,5 centimetra a je pevná.

Pór  vyberáme z pôdy miernym pokrútením a ťahom. Tým, že táto rastlina dobra znáša mierne mrazy ju môžete na záhone nechať relatívne dlho na jeseň a zbierať ju čerstvú vždy keď ju potrebujete ale na ňu máte chuť. A v chladnom podnebí neskôr na jeseň ho môžete ochrániť pred mrazom hrubou vrstvou mulča.

Pór môžete skladovať v chladničke až dva týždne, alebo ho môžete blanšírovať a mraziť. Takto upravený ho môžete skladovať až do ďalšej sezóny.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies