5 tipov ako dopestovať zdravé a chutné kaleráby

Posledná aktualizácia: 2 minúty 39 sekúnd

Máte radi chrumkavý kaleráb? Táto nenápadná zelenina v sebe ukrýva množstvo vitamínov a je vynikajúcim doplnením rôznych jedál. Najchutnejší je, samozrejme, ten z vlastnej záhrady. Práve preto sme pre vás pripravili 5 tipov, ktoré vám dopomôžu k bohatej a šťavnatej úrode.

1. Zdravé priesady sú základ úspechu

Prvým krokom k úspechu sú zdravé priesady. Dopestujete si ich ľahko aj doma, postačia vám na to sadzbovače alebo iné výsevné nádoby, vhodný substrát a kvalitné semienka. Najmä skoré odrody je potrebné najprv predpestovať v interiéri alebo skleníku, neskoré odrody môžete vysádzať aj priamo na záhon.

Akú odrodu zvoliť? Obľúbenými sú, napríklad, kaleráb gigant (neskorý) a luna (skorý). Ide o biele kaleráby, ktoré sú odolné voči drevnateniu. Z modrých si môžete vybrať, napríklad, kaleráb blankyt (skorý) alebo violeta (neskorý).

2. Čo najmenej presádzania

Kaleráby zle znášajú pikírovanie a časté presádzanie, ktoré narušuje ich koreňový obal. Priesady preto predpestujte v oddelených zakoreňovačoch, do ktorých vysadíte len po jednom semienku. Pri presádzaní na konečné stanovisko sa snažte nenarušiť koreňový obal, aby sa rastlinka úspešnejšie a rýchlejšie zakorenila. Pomôcť môžu rašelinové kvetináče na priesady, v ktorých môžete priesady vysadiť priamo do záhona.

3. Vhodné stanovisko

Kaleráby patria medzi zeleninu prvej trate a sú pomerne náročné na živiny. Dariť sa im preto bude na miestach, ktoré ste na jeseň vyhnojili dobre rozloženým maštaľným hnojom alebo vyzretým kompostom.

Pôda je vhodná hlinitá alebo piesočnato-hlinitá. Hriadky by mali byť slnečné, aby mal kaleráb dostatok svetla. Vhodnými susedmi sú, napríklad, hrach, fazuľa, šalát, pór a zemiaky.

4. Teplo, svetlo a voda

Dôležitými faktormi pri pestovaní kalerábu sú svetlo, teplo a voda. Aby sa priesady správne vyvíjali, mala by byť teplota vzduchu medzi 15 až 18 °C. Mladým rastlinkám doprajte tiež dostatok svetla. Pokiaľ je primálo toho denného, môžete využiť rastové lampy a kaleráb prisvecovať.

Po celý čas rastu kaleráb pravidelne zalievajte, aby boli buľvy pekné a nedrevnaté. Polievajte častejšie a radšej v menších dávkach — pôda by mala byť neustále jemne vlhká. Pozor na opačný extrém, priveľa vody môže spôsobiť praskanie buliev.

5. Vysádzajte plytko

Pri presádzaní priesad na konečné stanovisko si dajte pozor, aby ste rastlinky nezasadili hlbšie, ako boli v nádobách na predpestovanie. Pokiaľ by ste zahrabali rastové srdiečko, buľvy by sa vyvíjali nerovnomerne a nemali by správny tvar.

Pred sadením na záhony mladé kaleráby postupne otužujte, a to 7 až 10 dní. Následne je vhodné ich prekryť netkanou textíliou alebo nad ne natiahnuť tunel. Takto ich ochránite pred prípadnými škodcami a pomôžete tiež znížiť odparovanie vody.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies