Aby ovocie vydržalo čo najdlhšie čerstvé

Posledná aktualizácia: 3 minúty 30 sekúnd

Posledná úroda z ovocných sadov je už pozbieraná a stromy sa pomaly ukladajú na zimný spánok. Aby ste si zabezpečili prísun čerstvých vitamínov až do jari, je potrebné úrodu správne uskladniť. Ako dlhodobo skladovať ovocie?

Skladovanie v pivnici

Niektoré druhy ovocia, konkrétne jablká a hrušky, môžete na zimu umiestniť do pivnice. Pokiaľ dodržíte všetky zásady skladovania a pivnicu predtým adekvátne pripravíte, budete si môcť pochutnávať na čerstvom ovocí až do jari.

Ako uskladniť jablká

Správne skladovanie jabĺk začína už ich zberom. Zimné odrody, ktoré sa skladujú v pivniciach najčastejšie, sa zberajú mierne nedozreté a pevné. Po zbere ich dôkladne skontrolujte. Všetky poškodené, napadnuté chorobami alebo červivé oddeľte. Na skladovanie určite len bezchybné plody. Zvyšné čo najskôr skonzumujte, použite na varenie alebo predhoďte hospodárskym zvieratám. Nahnité a plesnivé ovocie je potrebné vyhodiť.

Vytriedené jablká umiestnite do prepraviek, ktoré majú po stranách a na dne otvory, čo zabezpečí cirkuláciu vzduchu. V ideálnom prípade ich ukladajte len do jednej vrstvy, pričom by sa mali vzájomne čo najmenej dotýkať. Vďaka tomu, v prípade napadnutia hnilobou alebo inou chorobou, znížite možnosti jej šírenia na ostatné kusy.

Prepravky umiestnite do vydezinfikovanej a upratanej pivnice. Ideálna teplota skladovania je okolo 6 °C pri vlhkosti vzduchu 80 až 90 %. Vysoká vlhkosť zabraňuje vysušovaniu a šúvereniu plodov, takže jablká vydržia dlhšie šťavnaté a chrumkavé. Dôležité je neumiestniť ich do blízkosti zeleniny a zabezpečiť pravidelné vetranie. Jablká totiž uvoľňujú do ovzdušia etylén, ktorý je zodpovedný za dozrievanie. Jeho pôsobenie na zeleninu by spôsobilo výrazné skrátenie jej životnosti. Uskladnené jablká nezabudnite počas zimy pravidelne kontrolovať a kaziace sa kusy okamžite odstraňujte.

Ako skladovať hrušky

Ďalším druhom ovocia, ktorý môžete skladovať v pivnici, sú hrušky. Na skladovanie sú vhodné neskoré, zimné odrody. Úspešné skladovanie hrušiek sa začína už pri ich zbere. Dôležité je správne načasovanie, prezreté plody by sa rýchlo pokazili a príliš nezrelé by nemali správnu chuť. Vhodným ukazovateľom je farba šupky, zároveň by sa mali dať ľahko oddeliť od konárika.

Zozbierané hrušky je potrebné roztriediť a následne umiestniť do pripravených prepraviek. Tie by mali mať, kvôli správnemu vetraniu, otvory na dne aj po stranách. Aby sa hrušky nepootláčali, môžete dno vystlať slamou. Do debničiek umiestnite len bezchybné kusy, nahnité, plesnivé, obité, červivé alebo inak poškodené čo najskôr skonzumujte alebo vyhoďte. Hrušky ukladajte len do jednej vrstvy tak, aby sa navzájom čo najmenej dotýkali. Ich stopka by mala smerovať nahor.

Takto naložené prepravky umiestnite do pivnice so stálou teplotou cca 1 °C a vlhkosťou 90 až 95 %. Vyššia teplota spôsobuje ich rýchlejšie dozrievanie a skracuje dobu ich čerstvosti. Naopak, pri teplotách pod nulou by plody zamrzli. Vysoká vlhkosť sa, podobne, ako v prípade jabĺk postará o šťavnatosť.

Skladované hrušky sú háklivé na svojich susedov. V ich blízkosti by ste nemali skladovať zeleninu, lebo by stratili svoju arómu. Zle sa znášajú aj s jablkami.

Iné možnosti skladovania

Ostatné ovocie nie je na dlhodobé skladovanie v pivnici vhodné. Hlavne drobné bobuľové ovocie je náchylné na rýchle kazenie. Tieto druhy však môžete zamraziť. Takto si na zimu odložíte maliny, višne, černice, egreše, čučoriedky, jahody, slivky, marhule a broskyne.

Ovocie sa dá tiež spracovať. Môžete si z neho uvariť chutný domáci džem alebo lekvár. Obľúbené sú aj iné zaváraniny, sladké kompóty poslúžia ako dezert, plnka do bublaniny alebo príloha k obedu. Veľmi zdravé a plné vitamínov je sušené ovocie. Ak nemáte sušičku, postačí vám plech a rúra na pečenie. Usušené ovocie potom umiestnite do vzduchotesnej nádoby do tmavej miestnosti.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies