-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Viete, kedy zberať bazalku?
Bazalka patrí k nenáročným bylinkám, ktoré si môžete dopestovať v črepníku aj v záhradke. Zberať sa dá niekoľkokrát počas vegetačnej sezóny. Ako a kedy bazalku zberať a ako sa o ňu starať, aby ste podporili rast ďalších výhonkov?
Bazalka pravá, červená aj škoricová
Pestovanie bazalky zvládne hravo aj začiatočník. Vybrať si pritom môžete z niekoľkých druhov, ktoré sa od seba odlišujú chuťou, vzhľadom a farbou. Najčastejšou voľbou je bazalka pravá, jemnú citrónovú arómu vám prinesie bazalka citrónová. Ak chcete ochutnať niečo menej tradičné, vyskúšajte bazalku škoricovú.
Kedy zberať bazalku
Zber bazalky by ste mali stihnúť skôr, ako vykvitne. Ak ju necháte vykvitnúť, rýchlejšie odumiera. Pri prvom reze rastlinu zostrihnite po dorastení na výšku približne 15 – 20 cm. Strihajte predpoludním, kedy obsahuje najviac éterických olejov. Hornú časť stonky zrežte tesne nad listovým uzlom. Takýmto spôsobom zároveň podporíte jej rozkonárenie. Zber jednotlivých lístkov nie je vhodný, rastlinu viac vyčerpáva.
Prihnojovanie a zálievka
Po zostrihnutí môžete bazalku prihnojiť tekutým hnojivom, aby mala dostatok živín na ďalší rast. Nezabúdajte na pravidelné kyprenie pôdy a zalievanie, pôda by však nemala byť trvale premočená. Medzi jednotlivými zálievkami je vhodné nechať ju preschnúť. Vodu lejte ku koreňom, aby rastliny nenapadli hubové ochorenia.
Sušenie, mrazenie aj vynikajúce pesto
Bazalka patrí k bylinkám, ktoré sa dajú mraziť. Listy v jednej vrstve poukladajte na plech alebo inú rovnú podložku a vložte na niekoľko hodín do mrazničky. Potom ich opatrne presypte do nádob, z ktorých ich môžete postupne vyberať pri príprave jedál.
Pri varení a príprave rôznych nátierok využijete aj sušenú bazalku. Sušiť môžete celé odstrihnuté výhonky tak, že ich zavesíte koncom stonky nahor. Na sušenie je potrebný priestor s dostatočným vetraním. Dobre vysušenú bylinu vložte do nádob a skladujte na suchom a tmavom mieste.
Z bazalky si tiež vyrobíte pravú taliansku pochúťku — pesto. Na jeho prípravu budete potrebovať ešte olivový olej, parmezán, píniové oriešky, cesnak a soľ.