-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
- Naša ponuka
- O nás
- Nápady a triky
- Kalkulačka výsevu
- Kontaktujte nás
-
0
Váš košík je prázdny. :(
Nie je to škoda?
Teraz je čas – zasaďte si štiav aj vy
Ochutnali ste už lístky štiavu? Jeho kyslastá chuť je obľúbená v rôznych receptoch a potešia vás aj jeho pozitívne účinky na zdravie. V slovenských záhradách síce nie je bežný, no jeho pestovanie je naozaj jednoduché.
Kyslé lístky plné vitamínov
Štiav alebo inak aj šťaveľ je bohatý na vitamíny C, E, K, B a A. Obsahuje tiež množstvo minerálov, ako sú horčík, železo a vápnik. Podporuje imunitu, pôsobí protizápalovo a priaznivý vplyv má aj na trávenie. S jeho konzumáciou to však netreba preháňať. V jeho lístkoch sa nachádza veľa kyseliny šťaveľovej, ktorá môže mať pri vyšších množstvách negatívne účinky.
Kedy a kam vysadiť štiav?
Vhodným termínom na sadenie štiavu je skorá jar a neskoré leto. Sadiť preto môžete v marci alebo auguste. Pokiaľ sa poponáhľate, môžete si na lístkoch pochutnávať ešte tento rok. Štiav rastie pomerne rýchlo a pri vyhovujúcich podmienkach stihne dorásť do zberovej veľkosti ešte pred zimou. Ak by však nestihol, vaša námaha nebude márna. Rastlina prezimuje v pôde a na jar vyženie v ešte väčšej sile.
Štiav je trvalka a pokiaľ ho necháte na záhone, bude vám prinášať úrodu niekoľko rokov po sebe. Po 4 až 5 rokoch môžete existujúce rastliny rozmnožiť pomocou delenia trsov.
Vhodné stanovisko
Ako stanovisko vyberte polotienistú hriadku s dostatkom vlhkosti. Štiav však bez problémov porastie aj v menej vyhovujúcich podmienkach, znesie tieň a časť dňa i priame slnko. To sa však môže podpísať na jeho šťavnatosti. Nemá rád piesočnaté pôdy. Pred výsevom je vhodné zapracovať do zeminy vyzretý kompost, aby mala rastlina dostatok živín. Chutné lístky štiavu si ľahko vypestujete aj doma na balkóne, veľmi dobre sa mu darí v kvetináčoch.
Odolá aj mrazom
Štiav môžete pokojne nechať na záhone aj v zime. Pokiaľ hrozia veľké mrazy, prikryte ho vrstvou mulču, slamy alebo čečiny. Na jar sa opäť prebudí a prinesie novú úrodu.