Rukola sa dá pestovať po celý rok

Posledná aktualizácia: 3 minúty 33 sekúnd

Vedeli ste, že rukolu pestovali naši predkovia už v šiestom storočí? Cenili si nielen jej jemne pikantnú chuť, ktorou dopĺňala ich jedlá, ale tiež liečivé vlastnosti. Rukola podporuje zdravé trávenie, chráni zrak, urýchľuje hojenie a pomáha pri detoxikácii organizmu. Dopestovať si ju môžete aj u vás doma a mať tak čerstvé vitamíny neustále poruke.

Charakteristika

Rukola je bylinka, ktorá svojimi vlnitými listami trochu pripomína púpavu. Pochádza z oblasti Stredomoria, kde ju s obľubou využívajú v kuchyni na dochutenie najmä mäsových jedál alebo do šalátov. Listy dorastajú do dĺžky 7 až 15 cm, no v čase kvitnutia dosahuje rastlina celkovú výšku 40 až 60 cm. Jej kvety sú tiež jedlé, majú výraznú korenistú chuť.

Kde rukolu pestovať?

Rukola uprednostňuje svetlé a chladné stanovisko. Príliš veľa slnka a horúce počasie spôsobujú horknutie listov a vybiehanie do kvetu. V lete preto ocení polotieň. Priame slnko znesie len v prípade, že vonkajšia teplota nie je príliš vysoká. Naopak, rukola miluje chladné počasie, ideálna je teplota medzi 7 – 13 °C a dobre znáša aj jemný mráz.

Čo sa pôdy týka, vyhovuje jej priepustná a výživná zemina. Pred výsevom môžete do pôdy zapracovať vyzretý kompost a nezabudnite ju dobre prevzdušniť. Veľmi dobre sa znáša s mrkvou, cviklou, uhorkami a cibuľou.

Aj na balkóne v kvetináči

Keďže ide o pomerne drobnú bylinku, s plytkým koreňovým systémom, je ako stvorená na pestovanie v nádobách. Bez problémov si ju tak môžete dopestovať aj vtedy, ak nemáte miesto v záhrade. Podľa množstva pestovanej rukoly zvoľte vhodne veľký kvetináč a použite kvalitnú zeminu. Dôležité je zabezpečiť dostatok vlahy. Výhodou pestovania rukoly v črepníku je menšie riziko napadnutia škodcami a tiež možnosť ju v prípade horúceho počasia presunúť do tieňa.

Kedy a ako sadiť?

Najvhodnejším termínom na sadenie rukoly je skoro na jar, kedy je ešte pomerne chladno. Ideálna teplota je medzi 7 – 18 °C. Pokiaľ si chcete zabezpečiť pravidelný prísun chutných lístkov, opakujte výsev približne každé 2 až 3 týždne. Sadiť môžete aj koncom augusta a zabezpečiť si tak čerstvé vitamíny až do zimných mrazov.

Semienka vysievajte do hĺbky 6 – 7 milimetrov. Kým vyklíčia, udržiavajte pôdu vlhkú. Keď majú mladé rastlinky niekoľko centimetrov, prerieďte ich na vzdialenosť 6 až 8 cm. Pokiaľ chcete dopestovať väčšie listy, vytvorte medzi nimi vzdialenosť 15 centimetrov. Odporúčame však pestovať radšej menšie lístočky, ktoré sú chutnejšie a jemnejšie.

Koľko vody bude potrebovať?

Rukola vyžaduje pravidelnú zálievku – pôda by nikdy nemala úplne vyschnúť. Je to najmä kvôli jej plytkým koreňom. Nedostatok vody sa často prejaví na horkej chuti listov, či vybiehaní do kvetu.

Na zavlažovanie si vyhraďte čas ideálne ráno. Polievajte ku koreňom, listy by mali zostať suché, aby ste znížili riziko výskytu chorôb.

Zber

Na zber sú pripravené mladé lístky rukoly vo veľkosti okolo 15 cm. Vtedy majú najlepšie vyváženú chuť. Listy odrezávajte priebežne, podporíte tak rast nových. Zbierajte ráno alebo večer, keď je chladno a sucho. Lístky potom vydržia dlhšie čerstvé. Skladujte neumyté v chladničke, zabalené vo vlhkej papierovej utierke alebo v uzavretom plastovom vrecku. Spotrebujte čo najskôr, keďže rukola sa rýchlo kazí. Môžete ju tiež zamraziť, v mrazničke vydrží 2 až 3 mesiace.

Rukola v kuchyni

Jemne pikantná, korenistá chuť rukoly má v kulinárskom svete široké využitie. Veľmi obľúbená je čerstvá ako súčasť rôznych zeleninových šalátov, či samostatne v kombinácii s olivovým olejom a šťavou z citróna. Skvelú kombináciu tvorí najmä s paradajkami, cesnakom, bazalkou a mozzarellou. Hodí sa tiež k mäsu, do omelety a na pizzu. Chutné je aj rukolové pesto, ktoré príjemne doplní nielen cestoviny.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies