Majorán záhradný

Posledná aktualizácia: 2 minúty 41 sekúnd

Majorán záhradný, alebo majoránka je korenie našich starých materí. Na naše územie sa dostal počas križiackych vojen z Jeruzalema. Stredovekí arabskí lekári ho odporúčali najmä proti migréne, kŕčom tváre a pri problémoch s prehĺtaním, tak isto pri opojení liehovými nápojmi. V neskorom stredoveku sa majorán preslávil ako výborný liek proti nádche. Chcete sa dozvedieť viac? Kliknite na nadpis.

Majorán záhradný Majorana hortensis Moench

Majorán záhradný, alebo majoránka je korenie našich starých materí.  Na naše územie sa dostal počas križiackych vojen z Jeruzalema. Stredovekí arabskí lekári ho odporúčali najmä proti migréne, kŕčom tváre a pri problémoch s prehĺtaním, tak isto pri opojení liehovými nápojmi.  V neskorom stredoveku sa majorán preslávil ako výborný liek proti nádche.  Okrem našich končín sa pestuje hlavne v Oriente, na blízkom východe, v Európe a Amerike. Majorán je aj výnosná medonosná rastlina, včielkam poskytuje dosť nektáru a tak isto aj peľ.  Kvitne v júli až v auguste.

 

Tvorí nízke, silne rozkonárené kríčky. Byle sú polo zdrevnatené, rastlina má silnú vôňu. Pestujeme ju ako jednoročnú rastlinu. Semená sú mimoriadne drobné, 1 kg semien obsahuje a ž 4 milióny kusov. Klíčivosť si udržiava 2 – 3 roky.

Rastliny majoránky pestujeme na teplom, slnečnom mieste chránenom pred vetrom. Pôdu vyžaduje ľahšiu, pieskovo hlinitú s dostatkom živín, vápna a vlahy. Majorán nemá rád hnojenie maštaľným hnojom, vysievame ho do druhej trate.  Pozor na prehnojenie dusíkom, rastlina stráca voňavé silice kvôli ktorým ju pestujeme.

Semeno sejeme do polo teplého pareniska v marci. Rastlinky nerozsádzame. Rastliny sadíme v druhej polovici mája do sponu 25 x 15 cm, vždy po 3 – 4 rastlinky spolu. Rastliny počas roka ošetrujeme okopávaním a pletím. Počas suchého obdobia zavlažujeme.

Majorán záhradný pestujeme kvôli voňavej vňati. Zberáme ju pred rozkvitnutím, obyčajne 2 x do roka. Zrezanú vňať sušíme v zväzkoch v tieni, aby sa nestratila vôňu. Suchý majorán v domácich podmienkach pomrvíme medzi dlaňami. Kto chce môže ho pretrieť cez hrubšie kovové sitko, získa tak kompaktnejšiu koreninu.

Majorán sa používa na prípravu jedál, dochutenie guľášov a perkeltov. Je neodmysliteľnou súčasťou zabíjačkových špecialít. Ak ho použijeme pri grilovaní, tlejúce vetvičky pridajú jedlu jemnú príchuť bylín.

Pozor, pri dlhom varení sa stráca jeho vôňa, preto ho do jedál pridávame až tesne pred dovarením. Pre jednu rodinu stačí vysadiť niekoľko rastlín. Doma pestovaný majorán má výrazne silnejšiu vôňu ako majorán kupovaný. Pestuje sa veľmi ľahko a usušená vňať zavretá v ozdobenom zaváraninovom pohári je výborný a netradičný darček.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies