Liečivý repík lekársky

Posledná aktualizácia: 1minúta 58 sekúnd

Dezinfikuje, lieči a upokojuje tráviacu sústavu – repík lekársky je v medicíne využívaný už mnoho generácií. Nájsť ho môžete vo voľnej prírode alebo si ho jednoducho zasadiť vo vašej bylinkovej záhrade.

Ako pestovať repík lekársky?

Repík lekársky obľubuje slnečné stanoviská s ľahkou a priepustnou zeminou. Neznáša burinu, ale pomerne dobre toleruje sucho. Semená sa vysievajú v marci až apríli do pareniska alebo priamo do pôdy na jeseň. Nie je náročný na starostlivosť, porastie v podstate sám. Silu kvitnutia podporíte pravidelným polievaním a odstrihávaním už uvädnutých kvetov. Rastlina sa tak nesústredí na tvorbu semien, ale na ďalšie kvitnutie.

Kvety repíka sú žlté s príjemnou jemne jablkovou vôňou. Kvitnú počas letných mesiacov. Okrem ich liečivého potenciálu, slúžia aj ako lákadlo pre opeľovače. Repík dorastá do výšky až 100 cm, preto je vhodný do pozadia záhonov.

Kedy môžete zberať vňať?

Vňať s listami a kvetmi na sušenie je vhodné zbierať od júla do augusta. Odoberte celú nadzemnú časť, najlepšie pomocou záhradných nožníc, nakoľko repík lekársky má pomerne tuhú stonku. Sušte na tienistom, suchom a dobre vetranom mieste alebo použite sušičku ovocia.

Čaj, tinktúra aj obklad

Repíkový čaj je vhodný pri tráviacich problémoch, cirhóze pečene a pri hnačke. Pomáha upokojiť trávenie, podporuje tvorbu žlče a zvyšuje chuť do jedla. Z kvetov si môžete pripraviť tinktúru, ktorá pomáha pri liečbe zápalu močových ciest. Vo forme masti alebo obkladov využijete repík lekársky pri kožných ochoreniach a zlepšuje tiež hojenie rán. Používa sa aj pri liečbe zápalu mandlí, hrdla a ďasien, a to prevažne vo forme kloktadla.

Netradičnou formou spracovania je príprava repíkového cukru, ktorý môžete následne využiť pri pečení a zdobení. Jeho výroba je jednoduchá, stačí na kávovom mlynčeku dobre pomlieť usušené kvety repíka, ktoré potom zmiešate s práškovým cukrom.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies