Tri výhody, ktoré vám prinesie slnečnica jedlá

Posledná aktualizácia: 2 minúty 33 sekúnd

Radi spájate príjemné s užitočným? Potom je slnečnica jedlá pre vás tým pravým kvetom. Okrem toho, že oživí záhony svojimi veľkými žltými kvetmi, jej jedlá odroda vás poteší chutnými a najmä zdravými semienkami.

1.      Krásne kvety

Slnečnice sú obľúbené pre ich veľké žlté kvety, ktoré rozžiaria celú záhradu a okrem toho prilákajú aj užitočných opeľovačov. Sú vhodné na rez do váz a využívajú sa aj ako súčasť kvetinových aranžmánov. Kvitnú takmer celé leto až do jesene.


2.      Zdravé a chrumkavé semienka

Slnečnicové semienka sú možno drobné, no sú nabité pre telo dôležitými živinami. Významný je najmä obsah vitamínu E (v 100 g nájdete až 200 % odporúčanej dennej dávky) a B1. Z minerálov sú bohaté na horčík, železo, vápnik, fosfor a kremík. V 100 gramoch semienok sa nachádza približne 45 g tukov, 20 g sacharidov, 11 g vlákniny a až 19 g bielkovín. Spomínané tuky tvoria prevažne zdravé nenasýtené mastné kyseliny a obsahujú aj esenciálne omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Majú pomerne veľa kalórií, preto ich do jedálnička zaraďujte s mierou, najmä, ak sa snažíte schudnúť. Na 100 g je to okolo 635 kcal.

Aké sú benefity pre zdravie? Slnečnicové semienka pomáhajú znižovať cholesterol, udržiavať zdravé srdce a vitamín E je vynikajúcim antioxidantom. Okrem toho priaznivo ovplyvňujú silu a vitalitu vlasov a pružnosť pokožky. Vďaka obsahu vitamínu B majú tiež blahodarný účinok na nervy, bojujú proti stresu a depresii. Slnečnicové semienka sú vhodné aj pre diabetikov. Keďže obsahujú množstvo živín, sú odporúčané tehotným ženám, podvyživeným ľuďom, anemikom a športovcom.


3.      Jedlé kvety

Slnečnica jedlá vám neprinesie len chutné semienka. Jedlé sú aj jej kvety, konkrétne jej okvetné lupienky. Majú sladko-horkastú chuť, niektorí ich prirovnávajú k artičokám. Dochutiť a ozdobiť nimi môžete rôzne jedlá, jedinou hranicou je vaša vlastná fantázia. Lupene slnečníc vyniknú v osviežujúcej letnej limonáde, dotvoria sladký múčnik a dodajú výnimočnosť i slaným pokrmom.

Kedy a kam sadiť slnečnice?

Aby sa im dobre darilo, vyberte slnečniciam slnečné stanovisko s priepustnou pôdou. Nie sú náročné na živiny, no pokiaľ im ich doprajete dostatok, odmenia sa vám bohatou úrodou. Pri výbere stanoviska zvážte aj susedstvo, slnečnice síce nezaberú veľa miesta do šírky, no ich vysoký vzrast by mohol tieniť okolitým rastlinám.

Semienka môžete vysievať priamo na záhon v apríli až máji, keď uplynie hrozba mrazov. Slnečnica jedlá má rada teplo, ideálna je teplota pôdy okolo 15 °C.  V chladnejších oblastiach sa odporúča si najprv v skleníku predpestovať priesady.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies