Jedlé kvety aj u vás na tanieri

Posledná aktualizácia: 3 minúty 27 sekúnd

Počuli ste už o tom, že niektoré kvety sa dajú jesť? Ľudia ich do pokrmov pridávajú už od dávnej minulosti, a to nielen pre ich vzhľad, ale aj výnimočnú chuť. Jedlé kvety oslovia vaše chuťové poháriky a vášmu telu dodajú zdraviu prospešné látky.

Ktoré kvety vlastne môžete jesť?

Na konzumáciu sú vhodné kvety z rôznych rastlín, ako napríklad nechtík, slnečnica, aksamietnica, kapucínka, levanduľa, fialka, ruža či sedmokráska. Vynikajúce sú tiež kvety cukety, pažítky, chryzantém alebo cesnaku.

Rozhodne však nezberajte kvety rastlín, ktoré boli chemicky ošetrované. Z toho dôvodu iste nekonzumujte na prvý pohľad ukážkové kvety z kvetinárstva či záhradníctva. Podobne by ste sa mali vyhnúť kvetom z chorých a napadnutých rastlín. Na váš tanier sa nesmú dostať ani kvety z jedovatých rastlín, ako sú napríklad konvalinky, narcisy, oleandre, jesienky, rododendrony, iskerníky a podobne. Pokiaľ trpíte alergiami, kvety vám konzumovať neodporúčame.

Ako zberať jedlé kvety

Pri zbere je potrebné dodržiavať niekoľko jednoduchých zásad. V prvom rade, na konzumáciu zbierajte len kvety, ktoré viete jasne identifikovať. Nikdy nejedzte tie, o ktorých si nie ste istí, či sú jedlé. Po zbere z nich odstráňte peľové tyčinky a piestiky, vo väčšine prípadov sú na konzumáciu vhodné len okvetné lístky.

Na zber si vyhraďte čas ráno, prípadne doobeda, kedy sú kvety ešte plné vody, vďaka čomu majú najvýraznejšiu chuť. Vyberajte len tie, ktoré sú v štádiu plného kvitnutia. Zaistíte si tak najbohatšiu chuť a vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Zozbierané kvety čo najskôr skonzumujte. Pokiaľ ich predsa len potrebujete odložiť, skladujte ich v chladničke, v nádobe s mokrou servítkou, aby si zachovali svoju vlhkosť.

Dopestujte si vlastné

Ak si chcete byť istý kvalitou jedlých kvetov, dopestujte si ich sami. Väčšina z nich nie je náročná na pestovanie, takže to zvládnete, aj ak nie ste skúseným záhradkárom.

Jedlé kvety môžete pestovať vonku v záhone, ale aj v črepníku na balkóne alebo terase. V prípade, že ste sa rozhodli pestovať v záhrade, máte dve možnosti. Buď rastlinám vytvoríte samostatný záhon, alebo ich umiestnite medzi záhony so zeleninou. Uprednostnite slnečné stanovište s výživnou, priepustnou a vlhkou pôdou, ktoré vyhovuje väčšine rastlín s jedlými kvetmi. V prípade nedostatku slnka budú menej bohato a kvalitne kvitnúť.

Veľmi dôležité je, aby ste rastliny, ktoré pestujete kvôli ich kvetom, nikdy chemicky neošetrovali. A to platí aj o záhonoch v tesnej blízkosti. Používať by ste nemali ani žiadne umelé hnojivá. V prípade potreby môžete prihnojiť domácim kompostom alebo použiť výluh z rastlín. Kvitnutie podporíte tým, že budete pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, ktoré rastlinu zbytočne vysiľujú.

Čo si z nich môžete pripraviť?

Jedlé kvety môžete do jedál pridávať čerstvé, zmrazené, sušené alebo pečené – možnosti sú naozaj široké. Jemne pikantné kvety kapucínky sú, napríklad, vynikajúcim doplnením zeleninových šalátov, letných polievok, pečeného mäsa alebo nátierok. Podobne si pripravíte nechtík alebo aksamietnicu. Jedlé kvety môžete tiež využiť na výrobu bylinkového masla, ochutenie ryže alebo ako doplnenie k rannej omelete.

Naopak, na doplnenie dezertov a sladkých jedál sú vynikajúce kvety levandule alebo sladkasté lupene fialky. Radi sa v lete osviežite limonádou? Pripravte si kocky s ľadom s jedlými kvetmi. Okrem toho, že v pohári pekne vyniknú, dodajú vášmu nápoju ten správny šmrnc. Uvariť si môžete tiež domáci sirup, napríklad, z kvetov bazy, púpavy alebo levandule.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies