Základné zásady permakultúrnej záhrady – 1. časť

Posledná aktualizácia: 1minúta 54 sekúnd

Zaujíma vás trvalo udržateľné pestovanie, ktoré berie ohľad na životné prostredie? Skúste aj vy zo svojho pozemku vytvoriť úrodný priestor bez toho, aby ste museli používať umelé hnojivá alebo nadmerne postrekovať.

Plánujte a pozorujte

Permakultúrna záhrada vychádza z pozorovania prírody. Predtým, ako sa pustíte do plánovania, si vyhraďte čas na sledovanie prirodzených podmienok na vašom pozemku. Kam počas dňa svieti slnko? Kde je naopak tieň a vlhko? Akým rastlinám sa u vás a v okolí darí? Na základe týchto poznatkov potom budete vedieť lepšie rozplánovať výsadbu, ktorej sa bude viac dariť a prinesie lepšiu úrodu.

Permakultúrna záhrada potrebuje dlhodobý plán

Pri plánovaní myslite nielen na najbližšie mesiace či na jednu sezónu, ale na niekoľko rokov dopredu. Potrebujete vytvoriť systém, ktorý sa bude vzájomne podporovať a nebude jednostranne vyčerpávať pôdu. Ak si nie ste istí, vyskúšajte možnosti, ktoré sa vám zdajú byť najlepšie. Na základe výsledkov budete môcť osevné postupy a zaužívané zvyky ďalej upravovať.

Susedstvo je veľmi dôležité

Niektoré rastliny si vzájomne pomáhajú alebo sa dokonca chránia pred škodcami. Naopak, iné si vzájomne škodia a mali by byť v záhrade pestované čo najďalej od seba. Permakultúrna záhrada tieto vzájomné vzťahy rešpektuje. Odmenou vám budú prosperujúce rastliny a zaznamenať by ste mali aj menšie množstvo škodcov. Podobne je vhodné dodržiavať osevné postupy a plány druhovej výsadby.

Nevytvárajte monokultúry, ale pestré záhrady

Monokultúrne (jednodruhové) pestovanie jednostranne vyčerpáva pôdu a vytvára ideálne prostredie na množenie škodcov. Pokiaľ chcete mať permakultúrnu záhradu, pestujte rôzne druhy rastlín a vytvárajte priestor aj pre užitočný hmyz. Ten pestované rastliny nielen opelí, ale zároveň môže pomôcť ako prevencia pred premnožením rôznych škodcov. Viac sa tejto téme venujeme v našich článkoch: Prirodzený predátori škodcov - 1 časť a Prirodzení predátori škodcov – 2. časť.






Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies